Det kan være vanskelig å velge lesestoff, enten du er altetende eller holder deg til én sjanger. Kanskje kommer du på, idet du pakker kofferten, at du har glemt å tenke på bøker! Da står vi klar med svarene her.
Det er lett å ha altfor store ambisjoner for lesingen; at du med flere uker fri skal ta igjen alt du ikke rakk å lese i vinter, eller at du skal du ta for deg de symboltunge mursteinene som du kan imponere med. Det ender fort med nye nederlag. Fritidslesing skal være lystbetont, enten den er et mål i seg sjøl eller du har litt tid til overs. Så kos deg med bøkene, og god sommer!
Du skal lese noveller og korte romaner…
…fordi de har en fortettet handling som, størrelsen til tross, kan romme intrikate plott og sammensatte personligheter. Noveller og korte romaner er midt i blinken når du har noen timers reise foran deg, eller kanskje ikke får så mye tid til å lese som du hadde tenkt.
Nobelprisvinner og novellemester Munro på sitt beste. Finner du ikke akkurat denne samlinga, ta en av de andre – alt hun skriver ligger på samme, høye nivå.
Ei jente blir sendt bort til ei tante på landet fordi mor og far venter enda et barn. Virtuos og gripende langnovelle fra en av de store i nyere irsk litteratur.
Kritikerroste noveller fra Argentina, om menn og kvinner, om samfunnsproblemer – akkurat passe rare og tankevekkende.
Du skal lese mursteiner…
…fordi du har tid til å dykke inn i et større univers. Er du særlig interessert i for eksempel kunst, teknologi, religioner eller middelalder, kan det være artig med handling som baserer seg på det eller bruker det som bakgrunn. Og som science fiction og fantasy gjør.
Delvis selvbiografisk roman om en rømt fengselsfugl fra Australia, som havner i slummen i Mumbai. Her tilbringer han et tiår som uteligger, lege, filmstatist og løpegutt for mafiaen.
Første bok om den vesle engelske landsbyen Kingsbridge er selve gullstandarden blant spenningsromaner fra middelalderen.
Boka bak filmene. En episk og mektig fortelling som blant annet er hovedinspirasjonen bak Star Wars. Bøkene er pussig nok mer relevant i dag enn på lenge.
Du skal lese gjøre- og lage-bøker…
fordi du kan bruke sommeren til å utforske en interesse. Har du lyst til å bli flinkere til å tegne, male, sy, brodere, strikke, hekle eller veve? Bli en flinkere kokk, lære å spille et instrument, lære om spiselige planter i naturen. Kanskje det ender med at du får en ny hobby?
Å reparere klær er gøy, du sparer penger og miljøet, og det beste av alt: Du kan få et plagg ingen andre har maken til.
Strikking er enkelt og veldig morsomt. Kanskje er det nå i sommer du skal lære både deg og avkommet å strikke varme klær til høsten?
Det vokser og gror i skogen, og mye av det som kikker opp fra mosen ute, kan ende som festmat på tallerkenen hjemme! I denne boka finner du tipsene til å begynne med soppsanking.
Du skal ta en pause fra virkeligheten…
…fordi virkeligheten faktisk gjør litt vel mye ut av seg iblant. Hvis du vil flykte fra den endeløse strømmen med dårlige nyheter, de perfekte folkene på Instagram, maset fra familien og all sporten på TV, kan det være fint å oppleve noe helt annet. Hva med en roman som inviterer deg med på et tankeeksperiment?
Tenk om jeg hadde sagt ja den gangen, og ikke nei? Ei bok om alle de mulige livene vi kunne ha levd, hvis vi bare tok andre valg underveis.
Murakami er kjent for å skrive absurd og surrealistisk, men likevel troverdig og lett å lese. Denne boka om 15-åringen Kafka Temura som rømmer hjemmefra, er kanskje hans beste.
Dagboksroman om en mann kalt Piranesi, som er fanget i et gigantisk, ruinaktig hus. Men hvem er han? Og hvorfor er han her? En gåtefull roman, garantert helt annerledes enn noe annet du har lest.
Du skal lese klassikere…
…fordi dette er litteratur som aldri går ut på dato, og som gjerne fortsetter å leve videre inni deg lenge etter at du har lest siste side. Og husk: Klassikere kan være en fest å lese! De trenger ikke være langdryge, tjukke bøker med alvorlige temaer og gammelt språk.
Er denne boka om småbylivet i Ohio den beste boka du aldri har lest? Fra forfatteren som inspirerte Hemingway, Faulkner og Fitzgerald.
Den delvis selvbiografiske fortellingen om Albertes livsreise fra barndom i Nord-Norge, via kunstnerliv i Paris og til et sommerhus i Bretagne, er en av de største norske klassikerne fra mellomkrigstida.
Før Karen Blixen ble forfatter, bodde hun i nesten tjue år i Kenya, det meste av tiden på en kaffefarm. Den afrikanske farmen er en av hennes mest kjente bøker, og et godt eksempel på hennes fortellerkraft.
Du skal lese om stedet du skal til…
…fordi dette kan gi et innblikk i bygdelivet, i samfunnet og historien. Boka blir som et behagelig akkopagnement til opplevelsene på reisen. Hvis du skal på ferie i Agder, husk at vår lokalsamling dekker de fleste steder her i fylket, både i eldre og nyere tid. Vi hjelper gjerne med å finne fram!
Bøkene om Ingrid fra Barrøy, helt ytterst i havgapet er både en lavmælt historieroman om en beinhard oppvekst, og en nydelig skildring av naturrikdommen på Helgelandskysten.
En tiåring kommer over en mystisk bok, og blir snart oppsøkt av samlere og antikvarer som vil gi hva som helst for boka. Så begynner illevarslende ting å skje. Boka som fikk alle til å forelske seg i Barcelona, det finnes også en reiseguide basert på stedene som beskrives.
Brummundølen Hatterud, nå Oslo-boer, tar med mora si på biltur rundt Mjøsa. Reisa blir til en hyllest av en oppvekst, et geografisk område, og ikke minst ei mor.
Du skal lese slektsromaner…
…fordi du det ofte er i feriene du treffer igjen familien. Kanskje besøker du stedet du vokste opp, og kjenner på hvor mye ting har forandret seg siden du var liten – eller bare siden sist sommer? Det finnes heldigvis mange forfattere som er gode til å trekke de lange slektslinjene, og som kan sette ord på følelsen av tiden som går.
Vi følger livet på slektsgården Neverbacka i Finland fra 1600-tallet til i dag. Nydelige naturbilder og godt språk.
Denne boka om folkene på Finnskogen og deres kamp mot naturen og elementene på 1800-tallet har trollbundet lesere siden den kom ut.
I denne bredt anlagte romanen følger vi flere familier gjennom det turbulente 1900-tallet. Bergen er bakteppe for handlingen, men den store verden utenfor spiller også inn.
Du skal lese humor…
…fordi vi trenger noe å le av i en verden som går av hengslene. Iblant oppdager man sider ved seg sjøl når man leser om sjarmerende, men akk så klønete og eksentriske personer. Og det er både morsomt og berikende i seg sjøl, i tillegg til en underholdende historie.
Lenth har spesialisert seg på krimaktige humorbøker med samfunnspolitisk tilsnitt, og denne er intet unntak.
En av Erlend Loes store styrker er at han skriver om helt absurde ting, men karakterene er så nøkterne og tilforlatelige at det likevel blir troverdig. Dette er den første av i alt tre bøker om Andreas Doppler.
Smart og morsom fortelling om å klare seg som selvstendig kvinne i 1950-tallets USA.
Du skal lese tegneserier…
…fordi tegneserier kommer i alle varianter, og er mye mer enn Donald. Noen ganger er det sparsomt med tekst, og bildene fremstår som rene kunstverk. Andre ganger spiller bilder og tekst sammen og blir mektige opplevelser.
Forliset av M/S Rigel høsten 1944 er norgeshistoriens største skipskatastrofe, men lite kjent for folk flest. De fleste av ofrene var sovjetiske og østeuropeiske fanger. Larmo henter dem frem fra glemselen og gir både navn og ansikt til skjebnene.
Journalisten Roberto Saviano vant mange priser, men ble også dømt til døden av den sicilianske mafiaen, etter å ha avslørt dem i sin bok Gomorra i 2006. Siden har han levd i skjul, i frykt for sitt liv. Her er historien hans, strålende illustrert av Asaf Hanuka.
Steffen Kverneland var 18 år da faren hans tok livet sitt. Etter at Steffen selv blir far, setter han selvmordet under lupen, og inn i en større sammenheng. Lavmælt, nydelig og dypt gripende bok fra en av våre aller største tegnere.
Forsidefoto: Unsplash/L’Odyssee-belle. Alle bokforsider er hentet fra de respektive forlag.