Her kommer syv nye bokanbefalinger fra Katrine og Margrete på Tangvall bibliotek, Merete på Vågsbygd bibliotek og Linda på Nodeland bibliotek.

Bildet er lånt fra forlaget.

Straff av Ann-Helén Laestadius

Brutal fortelling fra samenes nære historie om en skremmende tilværelse for små barn på nomadeskole.

Reindriftsbarna er bare syv år gamle da de på 1950-tallet blir tatt fra familiene sine og tvinges til å gå på nomadeskole langt hjemmefra. Alt samisk er synd og husmor med kallenavnet “Heksa” går ikke av veien for fysisk avstraffelse. Vi møter igjen barna når de er blitt voksne og alle er på ulikt vis preget av oppveksten. Plutselig en dag er husmor tilbake i lokalsamfunnet, hun går på gaten og kommer til kirken som om ingenting er skjedd. Hun er nå en gammel dame, men har fremdeles et sterkt rasistisk syn på samer. Alle de fem møter henne i ulike settinger og det er tydelig at ingen av dem har egentlig glemt.

Dette er bok nummer to av Ann-Helén Laestadius om samenes nære historie. Den første heter Stjålet og er nettopp kommet som film på Netflix. Hun sier det skal bli en triologi som har fått navnet Sapmi. Denne boken er et tankevekkende tidsbilde på hvordan samene både i Sverige og Norge hadde det for bare noen få tiår siden.  

Bøker som ligner: Nickel-guttene av Colson Whitehead, Powwow av Tommy Orange og Fedre og sønner av Dag Steinfeld.

Normal hverdag med økt beredskap av Marit Daaland Lesjø

Noen ganger er tankene vår verste fiende. For Elin handler det om liv og død, både for seg selv og andre i livet sitt.

Elin er 42 år og vil helst være alene. Hun begynner å gå til psykomotorisk fysioterapeut som foreslår å få en besøksvenn, noe som er helt uaktuelt. Så treffer Elin sin gamle psykiater Sigurd Mørk fra da hun var innlagt og som ga henne elektrosjokkterapi. Men, det var ikke bare elektrosjokkterapien som ga spenning mellom dem, i hvert fall i følge Elin. Møtet gir henne et blaff av selvsikkerhet og hun blir besøksvenn selv og begynner å treffe Janne, en deprimert mann. Sakte men sikkert åpner hennes skjold mot andre mennesker seg.

En roman for deg som liker interessante karakterer og historier uten helt klare svar. Anbefales kanskje mest av alt til noen som har slitt med dårlige tanker selv en gang da det ellers kan bli litt mye for dem som er så heldige å ikke ha gjort det.

Bøker som ligner: Jeg plystrer i den mørke vinden av Maria Navarro Skaranger, Skinliv av Oda Malmin og Brød og melk av Karolina Ramqvist.

Bildet er lånt fra forlaget.
Bildet er lånt fra forlaget.

Marzahn, mon amour av Katja Oskamp

Bli kjent med en bydels innbyggere – observert fra deres føtter.

En forfatter i en slags midtlivskrise omskolerer seg til å bli fotpleier, og mens hun vasker, filer og pleier føtter får vi, sammen med henne, bli kjent med personene som eier dem. Menneskene vi møter bor i forstaden Marzahn i utkanten av Berlin, og felles for dem alle er at de har en livshistorie – noen mer bemerkelsesverdige enn andre.

Boka er vinner av Dublin Literary Award 2023, og er en rolig og varm fortelling med et rikt persongalleri fra et drabantbymiljø. Tysklands Forbundspresident Frank-Walter Steinmeier beskriver den slik: «På vakkert vis fanger Katja Oskamp menneskenes essens. De kommer virkelig til live gjennom hennes portretter. En mektig bok.»

Bøker som ligner: Blokka på Bjerke av Bjørn Hatterud, Vidunderbarn av Roy Jacobsen, og Lindebergevangeliet av Hans Christian Grønn.

Eden av Auður Ava Ólafsdóttir

Hva gjør du når du står midt i en skandale? Vel, Alba flytter til bygda og planter en skog.

Alba er språkviter og korrekturleser for et forlag. En dag ringer redaktøren og vil ha hennes mening om en diktsamling de planlegger å gi ut. Det viser seg å være hennes tidligere student, og elsker, som gir ut samling, om nettopp henne. Spontant velger Alba å kjøpe et falleferdig hus med stor tomt på landet og vil begynne med skogrøkt. Sakte men sikkert lager Alba sin egen Edens hage og finner ny mening med livet.

Eden har fine naturbeskrivelser og fortelleren filosoferer over ordenes betydning. Hovedkarakteren viser lite følelser selv midt i en stor skandale, men jobber heller stillferdig med trær, hage og hus. Det er mye lun humor i boka på bekostning av bygdedyret og om Island og dets folk og natur.

Bøker som ligner: Veggen av Marlen Haushofer, Fiskehuset av Stein Torleif Bjella og Løpe ulv av Kerstin Ekman.

Bildet er lånt fra forlaget.
Bildet er lånt fra forlaget.

Ingen er så trygg i fare av Aslaug Olette Klausen

Hvordan påvirkes barn av synd- og helveteslærens plass i såkalt vanlig kristentro? Og har barn reell trosfrihet?

Dette er blant spørsmålene forfatter Aslaug Olette Klausen undersøker om hun kan finne svar på i denne boka. Vi får lese samtaler hun har hatt med flere mennesker som kan fortelle om vanskelige liv i kjølvannet av barnetro, og samtidig reflekterer hun over egne erfaringer. For hvordan kan det egentlig ha seg at hennes opplevelse av å vokse opp i et kristent hjem er så ulik brorens?

Boka stiller interessante spørsmål, og samtalene vi får innblikk i gir rom for refleksjon. Den er tankevekkende, kanskje spesielt for oss som bor her i sør. Forfatteren konkluderer ikke med at all religion er skadelig, og boka er skrevet på en slik måte at den kan starte viktige samtaler, heller enn å skulle legge dem døde.

I morgen og i morgen og i morgen av Gabrielle Zevin

Dette er boken om dataspill for alle de som ikke kan noe om dataspill.

Boken handler om Sadie og Sam. De treffer hverandre for første gang i 1985 som 11-åringer på et barnesykehus i Los Angeles. Sam har vært i en alvorlig trafikkulykke og fått knust beinet sitt, mens Sadie besøker sin kreftsyke søster. Begge er ensomme og utenfor, og de blir fort uadskillelige, og bruker timevis på å spille dataspill sammen på sykehuset. På slutten av det langvarige sykehusoppholdet til Sam, opplever han et knusende svik fra Sadies side som gjør at vennskapet ryker. 

De treffer hverandre igjen som studenter ved hvert sitt prestisjeuniversitet i Cambridge. Sadie studerer spilldesign og på en impuls gir hun Sam en diskett med et spill hun har laget på studiet. Han tar dette med hjem til sin romkamerat Marx og de blir begge vilt begeistret for spillet som er av det makabre slaget. Dette er starten på et samarbeid som skal resultere i opprettelsen av et suksessfylt spillselskap.

Vi følger alle opp- og nedturene i årene som kommer, både i selskapet og i privatlivene deres. Sadie og Sam har et komplisert vennskap, og ingen av dem er spesielt gode til å sette ord på følelsene sine, og de har begge beholdt følelsen av utenforskap og ensomhet fra barndommen. Men de er kjempegode til å lage spill sammen! 

En gripende bok om vennskap, kjærlighet, utenforskap og nye begynnelser. For akkurat som i dataspill gis karakterene mulighet til å begynne på nytt når livet byr på motstand.

Dersom du likte boken Et lite liv av Hanya Yanagihara er sjansen stor for at du kommer til å like denne. 

Bildet er lånt fra forlaget.
Bildet er lånt fra forlaget.

Alt jeg vet om planter av Anne Hope Jahren

Er du nysgjerrig på vitenskap og liker å nerde? Eller er du mer interessert i enkeltmennesker og hva som former oss i livet? I “Alt jeg vet om planter” får du mulighet til å fordype deg i begge deler. 

Anne Hope Jahren forsker på planter – og som hun forsker. Dette er hennes historie, om veien fra en barndom med kvelder i farens laboratorium på det lokale colleget til å ha kommet til Hawaii og bygget opp sin tredje Jahrenlab (nå er hun for øvrig på sin fjerde -på Blindern).  Dette er en historie om fattigdom og elendig økonomi i amerikansk forskning, men også om rike funn. Det er en historie om å leve et liv på kanten og å slite psykisk, men også om å oppnå stor suksess (Anne Hope har blitt kåret til en av verdens hundre mest innflytelsesrike kvinner). Og sist, men ikke minst, er det en historie om spisse albuer og harde kår for kvinner i akademia, men også om kjærlighet og dypt vennskap. 

“Alt jeg vet om planter” er boken for deg som vil være med på en reise i en sterk kvinnes liv og har lyst til å tilbringe tid med henne på skitne hybler, obskure lab’er og ute i villmarken. Den er for deg som vil rives med, kjenne på fortvilelsen når hindringene virker uoverstigelige, kjenne gleden over et gjennombrudd og le med når livet blir for absurd. Det er også boken for deg som vil ha plantevitenskap forklart på en forståelig måte – og ha troen på at hardt og stødig arbeid lønner seg.