Vår bibliotekar Katrine anbefaler jevnlig bøker på Instagram i såkalte video-boktips. Disse finner du på vår Instagram-profil her. Men her kommer de også i tekstform for deg som liker det best.

Bildet er lånt fra forlaget.

Jordboere av Sayaka Murata

Dette er ikke en bok for sarte sjeler. Du må være klar for sterke scener, karakterer utenom det vanlige og en verden du ikke kjenner igjen. Eller er ikke denne verdenen så annerledes vår likevel? 

Natsuki vokser opp i et hjem hvor hun føler seg som familiens søppelbøtte. Hun blir både psykisk og fysisk mishandlet av familien og av andre. Det eneste gode i livet hennes er fetteren Yu. Han er et romvesen og de ender opp med å gifte seg. Når de velger å fullbyrde ekteskapet som barn, blir de revet fra hverandre og ser hverandre ikke igjen.

Som voksen blir Natsuki med på en nettside for å finne likesinnede, andre som vil unnslippe Fabrikken. Hun kaller nemlig samfunnet som forventer at alle skal gifte seg, jobbe og få barn for Fabrikken. Der finner hun Tomoya som også tror han er et romvesen… 

Historien eskalerer mer og mer for hvert kapittel. Du blir tatt med på en helt vill historie, som samtidig blir fortalt veldig nøkternt og ja, nesten pent. Jeg tror jeg anbefaler denne boka, men med varsomhet. Den er ikke for alle.  


Merking av Fríða Ísberg

Merking handler om fire mennesker som alle er koblet sammen på tilfeldige måter i et Island i endring. 

Psykologen Olafur Tandri ønsker å gjøre den såkalte empatitesten obligatorisk helt ned i skolealder. Dette er en test som viser om du har evne til å ha empati for andre, altså om du er en psykopat eller ikke, sagt helt enkelt. Hvis du består testen blir du merket. Hvis du ikke blir merket vil fremtiden din nå bli usikker da du kanskje ikke får jobb, får kjøpe leilighet osv. Du blir utstøtt av samfunnet.

I boka følger vi historien til Olafur og tre andre. Tristan er en ung gutt som nekter å ta testen og har derfor falt utenfor samfunnet. Eyja har nettopp feilet testen og er nå i fare for å miste jobben. Til sist har vi Vetur som jobber i skolen og har besøksforbud mot en mann som tidligere har feilet testen. Alle fire er koblet sammen på forskjellige måter.

Dette er en utrolig interessant dystopi skrevet på en medrivende måte. Er det det beste for samfunnet å vite hvem som er umerket så de andre kan føle seg trygge, eller er det ikke helt så svart hvitt?  

Bildet er lånt fra forlaget.

Bildet er lånt fra forlaget.

En forbløffende etterligning av Mikkel Bugge

En Forbløffende etterligning er en novellesamling med fire noveller hvor noen beveger seg over i det absurde og grenseoverskridende, mens andre tar på kornet situasjoner man kanskje kan kjenne seg igjen i.  

Vi møter Tore og Tiril som ikke vil ha barn, frem til Tiril vil ha barn likevel, men det mener Tore bare er en irrasjonelt og de oppsøker psykolog. Mens Kari velger å få barn med seg selv via en eksperimentell metode i utlandet, og det går ikke helt bra. Navnløse jeg finner ut at han ikke kjenner kjæresten sin i det hele tatt, og hovedpersonen i den lengste novellen han kan forfalske en hver håndskrift og skrive seg inn i andres liv.  

Mikkel Bugge skriver rått og med humor mellom linjene i denne novellesamlinga.