Det snør og det snør. Men hvis du ikke synes det er riktig kaldt nok, har vi her et lite knippe bøker som virkelig får deg til å kjenne kulda rett inn til beinmargen. Det er bare å sette seg til med en kopp varm drikke!


Bøker for voksne


Orhan Pamuk: Snø (2005)

Den tyrkiske dikteren Ka, som har bodd i eksil i utlandet i mange år, reiser til hjemlandet for å delta i sin mors begravelse. Etterpå drar han til byen Kars, helt øst i landet, hvor hans gamle flamme Ipek bor. Når det plutselig blir snøstorm, og hele byen blir avskåret fra verden utenfor, starter det absurde kaoset: militæret gjør et kuppforsøk, islamistene gjør opprør, og Ka selv blir innblandet i store kjærlighetskvaler og får føle konflikten mellom øst og vest på kroppen.

Denne humoristiske og pussige romanen føles fortsatt dagsaktuell, og er skrevet av en forfatter som ikke er redd for å uttale seg om brennbare tema: Pamuk har blitt stilt for retten i hjemlandet for å snakke om folkemordet mot armenerne, og han var en av de første fremstående muslimske forfatterne som tok avstand fra fatwaen mot Salman Rushdie.

Orhan Pamuk ble tildelt nobelprisen i litteratur i 2006.


Lauren Groff: The Vaster Wilds (2023)

I skjul av mørket rømmer ei jente fra Jamestown, den første engelske kolonien i den nye verden, og ut i villmarka. Hun har bare med seg det hun står og går i, og en sekk med litt mat og nødvendigheter. Det er tidlig på våren, snøen har begynt å smelte, men isen ligger fortsatt tykk på sjøer og elver. Nå er hun alene mot elementene, og har forfølgere hakk i hæl.

Gjennom boka følger vi hennes desperate kamp for å overleve, for å finne mat og ly, og komme seg videre, videre. Lauren Groff skriver så det gnistrer, og vi lider og triumferer med jenta, og gjennom tilbakeblikk forstår vi etter hvert hva det er hun har rømt fra.


Jenny Milchman: Dekke av snø (2014)

En kvinnes jakt på sannheten om sin døde ektemann. Tok han livet sitt, eller står det noen andre bak?

Michelle Paver: Mørketid (2012)

Iskald grøsser om tre engelskmenns skjebnesvangre overvintring på Svalbard på 1930-tallet.

Ingeborg Arvola: Kniven i ilden (2022)

Første bok i en planlagt trilogi om den ildfulle Brita Caisa med de varme hendene, satt blant kvener i Lappland.


Grethe Bøe: Mayday (2021)

Jagerflygeren Ylva Nordahl blir skutt ned, og må krysse tundraen til fots for å avverge en internasjonal katastrofe.

Bjørn Vassnes: Frostens rike (2017)

En fascinerende vandring gjennom isens og permafrostens domener på jorda, som stadig skrumper inn.

Vigdis Kroken og Ragnhild Kolden: Frosten og døden (2018)

Bygdeoriginalen Agnes Skarstulen blir funnet drept under den kaldeste vinteren på mange år i Lom. Snart dukker det opp flere lik.


Bøker for barn 10-13


Aleksander Kirkwood Brown og Thomas Falla Eriksen: Skare (2021)

Når du sitter hjemme i stua di og ser ut på at det laver ned, og gruer deg til å gå ut for å måke fram bilen, kan du kanskje være litt glad for at det – tross alt – ikke er like ille som i Skare.

Det har gått 12 år siden en asteroide traff jorda og sendte oss inn i en ny istid. Her vandrer jenta Skare rundt sammen med Leo i sin kamp for å overleve på en klode hvor naturen og selve landskapet har blitt fiendtlig, og hvor andre menneskers desperasjon kan være like farlig som den bitende kulda.

Denne tegneserien ble påbegynt i 2021, og andre del, utgitt i 2023, avslutter historien.


Johan Rundberg: Natteravnen (2022)

En livredd mann leverer et nyfødt barn til barnehjemmet. Spenningsfortelling om barnehjemsjenta Mika i 1800-tallets Stockholm.

Tove Jansson: Trollvinter (1958/2022)

Mummitrollet våkner uventet fra vinterdvalen, og får ikke sove. Han utforsker dalen, som nå er dekket av snø.

Kristina Ohlsson: Sølvgutten (2015)

Det er vinter, og snøen laver ned. Men hvem er den lille gutten som går rundt i gatene uten vinterklær? Og stemmer det virkelig at han ikke setter spor i snøen?