Vi gratulerer Jon Fosse med Nobelprisen i litteratur for 2023!

Nobelprisen er den mest prestisjetunge prisen i den litterære verden, og bare tre norske forfattere har vunnet prisen tidligere; Bjørnstjerne Bjørnson i 1903, Knut Hamsun i 1920 og Sigrid Undset i 1928. Og nå altså også Jon Fosse.

Svenska Akademien gir Fosse prisen “for hans nyskapende drama og prosa som gir stemme til det uutsigelige”.

Fosse har lenge vært kjent for skuespillene sine, og internasjonalt er han vår mest spilte dramatiker etter Ibsen. Men han har også skrevet diktsamlinger og en lang rekke romaner, noe som har ført til både Brageprisen, Kritikerprisen og Nordisk råds litteraturpris de siste årene. Internasjonalt har han også fått anerkjennelse, spesielt for Septologien-bøkene, som ble nominert til The Man Booker International-prisen.

Med over 70 utgivelser de siste 40 årene er det mye å sette tennene i hvis du ikke har lest bøkene hans før, men et naturlig sted å begynne kan for eksempel være nettopp Septologien:


Omslag og forfatterportrett: Samlaget/Tom A. Kolstad

Handlinga i Septologien kretser omkring to karakterer som heter Asle. Den ene er en aldrende kunstmaler og enkemann, som bor ute på den regnvåte, vestlandske landsbygda sammen med den pussige naboen Åsleik. Inne i byen Bjørgvin – en by som fremstår som nesten, men ikke helt som Bergen – bor den andre Asle, som er i ferd med å drikke seg ihjel. Fosse maler ut samspillet mellom disse karakterene i noen dager like før jul.

Disse bøkene er, som vanlig for Fosse, skrevet på et enkelt, men vakkert og malerisk nynorsk, og han har gjort det veldig utradisjonelle grepet å skrive fortellinga helt uten punktum. Han har et språk som krever sitt av leseren, men som samtidig rommer veldig mye. Kritikerne har vært samstemte i sin hyllest av disse bøkene, og han har sanket seksere over hele fjøla.


Finn Jon Fosses bøker i Bibliofil