Sommer er lesetid! I hvert fall for barna. Akkurat nå gjør den årvisse Sommerles-kampanjen at begeistrede barn i skolealder haler foreldrene med seg til biblioteker land og strand rundt. Og det skal leses! For alt man leser, registrerer man på nettsiden, og man går opp i level og får medaljer og henter premier på biblioteket og alt mulig.

Men hva med oss voksne? Hvor er premiene våre?

Tja, vi kan vel kanskje klare oss uten både fargerike armbånd, små frisbeer eller smykker av haitenner. Vi legger bort mobilen og alle bekymringene våre, og tillater oss selv å kose oss med ei god bok for ei stund. Er ikke det premie nok i seg selv?

Vi på biblioteket har her samlet sammen noen tips til bøker du kan kose deg med, enten du drar på ferie eller blir hjemme. God sommer!


Elizabeth Strout: Lucy ved havet (2023)

Dette er bok nummer fire i en serie om Lucy Barton, men bøkene trenger ikke leses i rekkefølge.

Boken starter i mars 2020. Den kritikerroste forfatteren Lucy bor alene i en leilighet i New York. En dag ringer eksmannen William. Han forsker på parasitter, tar den nye pandemien på dypeste alvor, og insisterer på at hun må bli med ham ut av byen.

Han har leid et villa ved havet i (den fiktive) byen Crosby i staten Maine. Den gamle villaen ligger ute på en odde, høyt oppe på en klippe uten andre hus i nærheten. Her skal de være i isolasjon, og som vi kan tenke oss blir de her lenger enn bare et par uker. De lever et veldig sakte liv, og går lange turer hver for seg. De ser grusomme TV-bilder fra New York, ambulanser og frysebiler med lik. TV-nyhetene bringer flere katastrofer; politidrapet på George Floyd, stormingen av Kongressen 6. januar 2021.

En skulle tro at bøker om pandemien er dystre, triste greier, men denne boken er langt fra det. Elisabeth Strout har et fantastisk språk som er en fryd å lese. I en anmeldelse av boken stod det at Lucys tanker har noe muntlig ved seg. Det er som om hun sitter ved siden av meg, og betror seg til meg. En nydelig bok som anbefales alle.

Anbefalt av Margrete Loland


Victoria Durnak: Evelyns innboks (2021)

Har du en forestilling om hvordan dine e-poster kunne ruinert livet ditt?

Når Evelyns innboks legges ut som søkbart arkiv på nettet blir livet hennes snudd på hodet, for her er det litt av hvert å lese om. Vi følger Evelyn gjennom en utfordrende tid der hun prøver å finne ut hvem som står bak nettangrepet. Evelyn er bokas motor; en helt normal kvinne på 50 år, feilbarlig og litt snål. Jordnært, skarpt fortalt og full av tørr humor – for det er vel kanskje det som trengs for å takle en slik situasjon? Lesere som er kjent i Lillestrøm vil glede seg over detaljerte beskrivelser av bybildet.

134 sider med underholdende sommerlesning.

Anbefalt av Melina Berka


Toshikazu Kawaguchi: Før kaffen blir kald (2023)

Handlinga i denne romanen er lagt til en liten kafe i en sidegate i Tokyo. Her jobber det få ansatte og det er få sitteplasser. Det er en hyggelig og rolig atmosfære i kafeen og her er flere stamgjester. Du kan få kaffe etter egen smak, om du foretrekker kaffe fra maskin, filterkaffe eller syphon vakumbrygging. Det mest spesielle ved denne kafeen, er at ved å sitte ved et bestemt bord og følge noen bestemte regler, kan en reise i tid. Kaffekoppen fylles opp, og mens kaffen er varm, kan en reise til en periode en selv ønsker. Men en må huske den viktigste regelen; å drikke opp kaffen før den blir kald.

Dette er en fin og varm roman som går fort å lese. Synsvinkelen veksler mellom hovedpersonene og en blir godt kjent med både gjestene og flere av de ansatte. Her møter vi magisk realisme, og stemninga kan minne om den vi finner i bøkene til Haruki Murakami og Hiromi Kawakami (“Merkelig vær i Tokyo”). 

Anbefalt av Silja Nøding


Kritikerfavoritter

Ia Genberg: Detaljene (2023)

En roman i fire deler for deg som var, eller ble, voksen på 90-tallet.

Finn Detaljene i Bibliofil

Maren Uthaug: 11% (2023)

Norsk-samisk-danske Uthaug snur kjønnsrollene på hodet i en slags omvendt Handmaid’s Tale.

Finn 11% i Bibliofil

Tobi Lakmaker: Historien om min seksualitet (2023)

Tenk at ei bok om vanskelig kjønnsidentitet kan bli så morsom!

Finn Historien om min seksualitet i Bibliofil


Ali Smith: Sommer (2020)

Sommer er den siste boka i forfatter Ali Smiths Sesong-kvartett. Alle fire bøkene i serien er skrevet og utgitt i løpet av noen få måneder, og forsøkte å være så samtidssanne som mulig ved utgivelse. Blant annet har den første boka, som ble utgitt i 2016, blitt omtalt som den første “post-Brexit” romanen, hvor utfallet fra Storbritannias utgang fra Den Europeiske Union er et sentralt tema. Sommer ble utgitt i August 2020, og her utforsker Smith fortsatt konsekvensene av Brexit, men også klimadebatten og selvfølgelig Covid 19-pandemien. Mens de andre tre bøkene i serien har vært relativt frittstående, blir karakterene i de ulike bøkene for alvor knyttet sammen i Sommer.

Smiths skrivestil er både skarp og leken, og bøkene hennes er en fryd å lese.

Anbefalt av Kaia Pihl


Cecilie Enger: Ett minutts stillhet (2023)

Vi møter den ca 70 år gamle Åsta Cooper, som for tiden bor i Warszawa. Hun har hele sitt voksne liv fulgt sin engelske diplomatmann rundt om i verden. Flere steder har hun jobbet som vikarlærer, fulgt ulike forelesninger, besøkt museer osv. Nå får hun hjerneblødning og livet blir helt forandra. Hun mister språket og får råd om å sette seg ned å skrive på sitt morsmål, så vil engelsk følge etter hvert. De har også ansatt en norsk kvinne for at hun skal ha noen å snakke med.

Hun følger rådet om å skrive og tenker tilbake på barndom og oppvekst. Mye som er sårt og vanskelig dukker opp. Det er hennes egen fortelling fra barndom og fram til nåtid vi får lese.

Anbefalt av Else Marie Nesse


Herve Le Tellier: Anomalien (2022)

10. mars 2021: Et fly på vei fra Paris til New York kommer inn i et veldig uvær. Det blir duplisert, men del nr. 2 og dets 242 dublettpersoner kommer først fram 24. juni. I all hemmelighet holdes holdes de tilbake i en hangar av FBI, og forskere, matematikere og religiøse ledere prøver å forstå denne anomalien (ordet betyr noe sånt som avvik). Hva vil skje når de møter sine kopier, som har 3,5 måneder mer sammen med familie, på jobb etc.?

Forfatteren har skrevet ca. 20 bøker tidligere, han er med i en forening for potensiell, dvs. eksperimentell og smal litteratur. For denne spesielle, men lettleste romanen mottok han Goncourt-prisen, og boka har solgt i mer enn en million eksemplarer bare i Frankrike.

Anomalien lever i meg, jeg er glad jeg har lest og likt en så original bok. Den anbefales og egner seg også for lesesirkler.

Anbefalt av Egil Knudsen


Moderne sommerklassikere

Eve Babitz: Late dagar, ville netter (1977/2022)

Livsbejaende, moderne klassiker fra 70-tallets Los Angeles.

Eve Babitz var forsidestoff i 60- og 70-tallets sladrepresse, men bøkene hennes er vel så interessante som personen!

Finn Late dagar, ville netter i Bibliofil

Francoise Sagan: Bonjour tristesse (1954/2021)

17-årige Ceciles bekymringsløse sommer på rivieraen med faren og hans nye elskerinne strammer seg til når en venninne av Ceciles avdøde mor plutselig dukker opp.

Francoise Sagans debut, skrevet i en alder av 18.

Finn Bonjour tristesse i Bibliofil

Tove Jansson: Sommerboken (1972/2012)

Det er sommer, og Sophia blir med faren sin til en nydelig øy i den finske skjærgården, hvor farmor bor. I korte kapitler lærer farmor henne – og oss – om naturen, barndommen, alderdommen, livet og døden mens de utforsker øya sammen.

Finn Sommerboken i Bibliofil


Solvei Balle: Om utregning av romfang. 1. (2022)

Boken handler om Tara Selter, en ung kvinne som bor i nord-Frankrike sammen med sin mann. De driver et lite antikvariat sammen og en dag i midten av november reiser Tara en tur sørover for å kjøpe inn bøker til forretningen, først en dag i Bordeaux og så en dag i Paris. Det er den 18. november når hun ankommer Paris, og i løpet av dagen er hun innom ulike antikvariater, besøker noen venner og går og legger seg på hotellet. Neste dag når hun våkner forstår hun ganske fort at noe ikke er som det skal. Tiden til Tara har gått i stykker, og hun har blitt sittende fast i 18. november. Hun våkner opp til samme dag om og om igjen. Etter hvert reiser hun hjem til sin mann Thomas som ikke er fanget i tiden, og hun må hver morgen forklare han sin nye virkelighet. Hvordan skal det gå med Tara?

Dette er den første i en planlagt serie på 7 (!) bøker om Taras liv i 18. november. Det er en underholdende og samtidig tankevekkende roman. Nominert til Nordisk råds litteraturpris.

Anbefalt av Margrete Loland


John Boyne: Alt som er ødelagt

2022: Gretel (91) lever et rolig liv i London. Hun plages i skjul med skammen over familiens handlinger under andre verdenskrig. Faren var en beryktet kommandant i Auschwitz og ble henrettet etter krigen. Lillebroren forsvant på tragisk vis i leiren under krigen.

Etterkrigsårene tilbringer Gretel og moren i Paris hvor hverdagen er basert på en løgnaktig livshistorie. Alt ser bra ut – helt til det viser seg at de har blitt avslørt. Avsløringen driver Gretel på flukt til Australia, men hun vender etter hvert tilbake til Europa.

En dag flytter et ungt par inn i leiligheten under Gretel i London. Litt mot sin vilje får hun kontakt med parets lille sønn. Det viser seg at han virkelig trenger hjelp – av Gretel. Men det krever at hun forteller hvem hun er.

Fortellingen veksler mellom fortid og nåtid, og de løgnene og den smerten Gretel lever med avdekkes litt etter litt. Dramatikken øker utover i boken. Handlingen tar etter hvert en overraskende vending. Dette er en skjebnesvanger fortelling som holder spenningen oppe helt til slutten.

Anbefalt av Hege Pedersen Udjus


PS! Hvis du fortsatt lurer på hva du skal lese i sommer, kan du jo velge en av de ti bøkene som er nominert til Bibliotekets litteraturpris! Du finner de nominerte på biblioteketslitteraturpris.no.

Denne sommeren har vi også laget et voksen-alternativ til barnas sommerles – en lese-bingo med 25 små og store oppgaver som kanskje kan gi deg litt ekstra motivasjon til å lese noen sider i sommer? Du kan til og med vinne en liten premie! Du leser mer om lese-bingo på våre hjemmesider.


Forsidebilde: Martin Péchy/pexels.com. Omslag fra de respektive forlagene.