Noen ganger oppdager du plutselig en ny og spennende forfatter. For meg var dette TJ Klune. Han har et rikt forfatterskap og du kan finne noen av bøkene hans hos oss. Han skriver både for voksne og ungdommer og i dag vil jeg ta for meg tre bøker for voksne. To som jeg har lest og en tredje som jeg gleder meg til kommer snart. Bøkene hans finnes kun på engelsk i biblioteket.


Det er jo mange forfattere og bøker som kan tiltrekke og pirre interesse, men TJ Klune har blitt en favoritt for meg fordi han skriver litt annerledes historier enn jeg har lest før. Begge bøkene jeg anbefaler i dag har to likhetstrekk: de inneholder fantasy-elementer og er satt i en fiktiv verden, og de representerer homofile karakterer. Det fine med bøkene er at de homofile karakterene ikke er skrevet med et fokus på at de er homofile, de bare er det. Dette er ikke bøker som snakker om hvordan det er å være homofil, men karakterene er skeive og finner skeiv kjærlighet uten at det er et tema i seg selv. Det synes jeg er forfriskende.

Om du liker fantasy, men kanskje ikke helt Ringenes Herre eller vil lese lange bokserier om intrikate verdener, er bøker som disse fine. De har sine fantasy-trekk med vesener som ikke finnes i vår verden eller er satt i en alternativ virkelighet, men uten å være for mye. Fantasy light, om du vil. Selv om bøkene er satt i fiktive fantasy-verdner så er det ikke det som er det viktigste i boka, det viktigste vil jeg si er relasjonene og karakterens indre liv og vekst.


The House in the Cerulean Sea

Linus Baker lever et normalt, kjedelig liv. Han jobber med å overse at alt går riktig for seg på barnehjemmene. En dag så ber sjefene om et møte og de vil han skal reise til et spesielt barnehjem. Han skal undersøke om hjemmet må stenges eller ikke. Bare at dette barnehjemmet har ikke vanlige barn, men barn med spesielle evner. Til og med selveste “antichrist”. Der møter han lederen av hjemmet Arthur Parnassus som er en sjarmerende og hyggelig type, og som ikke følger reglene for hjemmet. Han ber Linus om å møte dem med et åpent sinn og bli kjent med barna, og for Linus er det vanskelig å ikke følge reglene til punkt og prikke…

Dette er en veldig sjarmerende og morsom bok. Linus er den typiske grå regelrytteren som ikke gjør så mye ut av seg, mens Arthur er stikk motsatt. Barna som omtales som farlige og skumle viser seg å være søte og uskyldige. Sammen lærer de av hverandre og Linus får et vanskelig valg å ta, skal han følge reglene eller gjøre det som føles riktig?

Reserver boka i Bibliofil her.

Under the Whispering Door

Wallace er den typiske sure forretningsmannen som bare tenker på karriere og penger. Kona har forlatt ham, kollegaene hater han og alt som betyr noe er jobben. Plutselig dør Wallace og fra døden observerer han sin egen begravelse. Nesten ingen er kommet, men når ekskona dukker opp får han håp. Det blir knust da hun bruker muligheten til å fortelle hvor fæl han var. Var det alt livet munnet ut til?

Hva skjer når vi dør? Wallace blir hentet av Mei som tar han med til Hugo som eier en liten cafe. Der får han være til han er klar for å krysse over til den andre siden, men det er ikke Wallace. Han er sint over hvor lite folk bryr seg om at han er død og nekter å krysse. Hvordan skal Hugo løse dette?

Dette er en rar, hjertevarm og morsom fortelling. Man starter med å mislike Wallace som den kyniske forretningsmannen, men etter hvert så tiner han og viser en ny side av seg selv.

Reserver boka i Bibliofil her.

In the Lives of Puppets

Siden boka ikke er kommet ut enda deler jeg den offisielle baksideteksten hentet fra forfatterens hjemmeside:

In a strange little home built into the branches of a grove of trees, live three robots–fatherly inventor android Giovanni Lawson, a pleasantly sadistic nurse machine, and a small vacuum desperate for love and attention. Victor Lawson, a human, lives there too. They’re a family, hidden and safe.

The day Vic salvages and repairs an unfamiliar android labelled “HAP,” he learns of a shared dark past between Hap and Gio-a past spent hunting humans.

When Hap unwittingly alerts robots from Gio’s former life to their whereabouts, the family is no longer hidden and safe. Gio is captured and taken back to his old laboratory in the City of Electric Dreams. So together, the rest of Vic’s assembled family must journey across an unforgiving and otherworldly country to rescue Gio from decommission, or worse, reprogramming.

Along the way to save Gio, amid conflicted feelings of betrayal and affection for Hap, Vic must decide for himself: Can he accept love with strings attached?

Boka kommer ut i april 2023 og jeg gleder meg til å lese den.


Andre bøker forfatteren har skrevet er for eksempel The Extraodinaries-serien som retter seg til ungdom:

Denne serien har vi i biblioteket. Du kan reservere første bok her.

Eller Greencreek-serien, som har like fantastiske bokfremsider som de andre bøkene jeg anbefalte. Første bok har kommet på bokmarkedet i Norge og vil komme til biblioteket snart:Du kan også sjekke ut forfatterens hjemmeside om du er interessert i se hvilke andre bøker han har skrevet.