Har du kjent på opplevelsen av å stå utenfor? Identifiserer du deg som en del av majoriteten, eller heller som en del av en minoritet? Vet du om noen som opplever ekskludering, føler seg “annerledes” eller sett ned på?

I uke 6 markerer vi i Kristiansand viktigheten av likestilling, inkludering og mangfold der vi bor. Med “En by for alle” ønsker vi å synliggjøre at vi stadig skal jobbe for å være en by (og storkommune) der det er godt og trygt å leve, uavhengig av kulturell bakgrunn, seksuell legning eller finansiell situasjon.

Når vi skal være inkluderende og åpne overfor hverandre kan bøker og filmer hjelpe oss å få et bedre bilde av hvem medmenneskene våre – “de andre” – egentlig er. Her får du tips til to bøker og en film som vil gi deg et nytt perspektiv på det å være annerledes, men likevel et helt normalt menneske.


Atle Håland: Gro igjen (2022)

Hovedkarakteren i Gro igjen trenger naturen for å sette ord på følelsene sine.

Og det er mange følelser i sving når han som ung gutt oppdager at han skiller seg ut. Han opplever å være den stille blant de rampete, han som tenker før han handler og den som er tiltrukket av det samme kjønn i et konservativt bygdemiljø.

Med et konsist språk, samt vakre og billedlige naturbeskrivelser er denne boka en liten litterær skatt. Det tar ikke lang tid å lese den, men du kommer til å sitte igjen med følelsen av å ha fått et omfattende innblikk i det innerste hos en fremmed. Jeg fikk lyst til å gi hovedkarakteren en god klem og si at han er god akkurat som han er.

Trykk her for å bestille boka.


De andre (2012), Regi: Margreth Olin

Tenk, så spennende det er å vente på 18-årsdagen sin. Kake og presanger?! Neida, du blir kastet ut av landet.

En lovendring fra 2009 har ført til at denne skjebnen venter mennesker i Norge, nemlig enslige mindreårige flyktninger som får asyl fram til de fyller 18 år. De andre følger fire av dem som kom fra krigsherjede områder i Midtøsten gjennom tiden de bor på mottak i Norge. Ungdommene sliter psykisk med uvisshet for framtiden, men ikke minst med traumer fra fortiden. En av dem har allerede blitt sendt ut av landet, og filmteamet har fanget opp hvordan han legger ut på en ny flukt vestover.

Denne dokumentarfilmen er ikke lett fordøyelig og derfor utrolig viktig; den rører ved å vise fram urettferdigheten som skjer med en gruppe unge menn som ikke har noe framtid i hjemlandet sitt; den provoserer ved å trekke paralleller til redning av ungdommene på Utøya.

Trykk her for å bestille filmen.


Kaisa Hansen-Suckow: Oss mot verden (2022)

Hvordan kan barnefattigdom prege et voksenliv?

I denne boken skildrer Kaisa Hansen-Suckow sin personlige opplevelse av økonomisk utenforskap. Allerede som barn merker hun at familien hennes er annerledes. Med en mann som forsvinner til rusen står mora alene for at familien overlever, og barnehage og skoler blir naturlige arenaer for sammenligning med andre barn. Selv når Kaisa har blitt voksen, er i gang med utdanning og forsørger sitt eget barn, er fattigdommen dessverre i rekkevidde. Hun beretter om hvordan angsten om økonomisk overlevelse og avhengighet av velferdsstaten (med sin firkantet byråkrati) fester seg som traumer på kropp og sjel.

Boka “minner oss om at det er stor forskjell på å føle seg fattig og å faktisk være det. Og den minner oss om at det å være fattig er mer enn å være sulten, det er også å være på randen av sitt eget menneskeverd”, skriver Lars Haga Raavand i sin anmeldelse av boka i tidsskriftet Vinduet.

Trykk her for å bestille boka.


På biblioteket har vi mange flere bøker og filmer som berører forskjellige fasetter ved utenforskap. Vi har samlet noen av dem på en liste i bibliotekkatalogen. Klikk her for å se og bestille fra temalisten.