I denne måneden kan man føle seg nærmest bombardert av skildringer av romantikk og kjærlighet. Dette er kanskje særlig drevet av kommersielle krefter, som gjerne betyr at den versjonen av kjærlighet vi blir presentert for er en forenklet versjon av hvordan folk flest opplever virkeligheten. Og selv om det ikke er noe galt i en slik glansbilde-versjon av kjærligheten, kan det være at man er interessert i noe som føles mer ekte.

Jeg vil trekke frem tre bøker som alle skildrer kjærlighet, men på en annen måte enn man kanskje er vant med i denne kjærlighetens måned. To biografier, og en roman. Felles for dem er at de skildrer kjærlighetens kompleksitet på en vakker og gripende måte.


Kjærlighet i møte med døden

Joan Didion: De magiske tankers år / The Year of Magical Thinking (2005)

Den 30. desember 2003, dagen før nyttårsaften, dør Joan Didions mann, John, av et hjerteinfarkt. Brått og brutalt. Hva skjer når man plutselig går fra å være to til å være én? Siden de begge var forfattere har de både levd og arbeidet sammen i over 40 år, så tapet av mannen føles i alle aspekter av livet hennes. Samtidig er også datteren livstruende og uforklarlig syk. Hvordan kan man virkelig sørge over tapet av en elsket, når man samtidig må bruke all sin makt for å kjempe for en annen? Og samtidig, når man aldri kan unnslippe minnet om den man har mistet, hvordan kan man la være?

Didion er en sann ordsmed og skildrer det første året etter mannens død med et nøkternt og usentimentalt språk, som er så rørende at det river i hjertet. Hun trenger ikke å beskrive i detalj hvordan sorgen føles, for alle kjenner til den smerten i brystet som følger med tanken på å miste noen man er kjær. Istedet beskriver hun situasjonene som oppstår og tankene hun får, og som leser er det bare å holde seg fast mens følelsene skyller over deg.

Med denne boka vant hun The National Book Award for Nonfiction i 2005, og den ble i 2019 rangert som nummer 40 på The Guardians liste over De 100 beste bøkene i det 21. Århundre. På Kristiansand folkebibliotek kan du finne boka både norsk og engelsk.


Utradisjonelle sjelevenner

Patti Smith: Just kids (2010)

Sommeren 1967 ankommer en tjue år gammel Patti Smith Manhattan med ambisjoner om å bli poet. Samme dag møter hun Robert Mapplethorpe.

De to innleder et turbulent romantisk forhold, preget av fattigdom og Mapplethorpes strid med egen seksualitet, men mest av alt en felles ambisjon om et liv dedikert til kunst. Boka er et portrett av to unge kunstneres begynnelse, som med tid vil ende i berømmelse.

Just Kids forteller historien om to sjelevenner, som lover å være der for hverandre uansett hva. Men det er også en hyllest til New York Citys avantgarde i tiden rundt 1970. Smith gir oss et intimt innblikk i et New York hvor legender som Andy Warhol, Janis Joplin og Bob Dylan er like håndfaste som byens berømte landemerker.

Denne kritikerroste boka vant National Book Award for Nonfiction i 2010, og havnet på flere lister av årets beste bøker. Hos oss på biblioteket har vi Brit Bildøens nydelige oversettelse av boka til nynorsk.


Et forhold som har gått sin gang

Bryan Washington: Memorial (2020)

Benson og Mike har vært sammen en stund, men nå er de ikke lenger sikre på hva de er. De bor sammen, de spiser sammen, de sloss og de ligger med hverandre, men bortsett fra det har de lite å gjøre med hverandre. Uansett hva de nå er, føles det som om de nærmer seg slutten. Så plutselig forteller Mike at han må dra til Japan for å pleie sin fremmedgjorte far som er døende, samtidig som moren hans kommer på besøk til Texas og skal bo i stua deres. Ingen rom for diskusjon. Hva er igjen av forholdet deres når de ikke engang omgås i samme fysiske rom?

Dette er Washingtons første roman, hvor han mesterlig skildrer et pars historie gjennom stillheten og tomrommet som oppstår mellom dem. Det kan til tider være frustrerende å lese om to mennesker som ikke kommuniserer godt med andre, men jo lenger man leser, jo mer oppdager man hvor mye som blir sagt ved å være usagt. Ikke bare av karakterene i boka, men også av forfatteren. For dette er bok som stoler på at leseren ikke bare leser ordene som er skrevet, men også det som oppstår i ordenes fravær.

Bryan Washington har tross sin unge alder allerede blitt utpekt som en stigende litterær stjerne av blant annet New York Times, Oprah Winfrey, Forbes Magazine og Barack Obama. Boka er dessverre ikke oversatt til norsk, men du kan låne den på originalspråket på biblioteket.