Hva er årets beste bok? Ut i fra lånetallene å dømme mener dere lånere kanskje at dette er årets ti beste bøker. I hvert fall de mest leste bøker:

  1. Å vanne blomster om kvelden – Valérie Perrin
  2. Jente, 1983 – Linn Ullmann
  3. Grenseløs – Jørn Lier Horst
  4. Forklaringen – Gaute Heivoll
  5. Den savnede søsteren – Lucinda Riley
  6. Polarsirkelen – Liza Marklund
  7. Havets kirkegård – Aslak Nore
  8. Dommen – Jørgen Jæger
  9. Fedrenes misgjerninger – Åsa Larsson
  10. Mitt menneske – Herbjørg Wassmo

Hva leser de ansatte på biblioteket og hva mener vi er de beste bøkene fra 2022? Videre tipser vi deg om hvilke bøker som har gitt oss den beste leseopplevelsen i 2022. Kanskje du er enig? Eller uenig? Eller du finner en bok som du ikke har lest?


Stuepiken av Nita Prose

Bildet er lånt fra Cappelen Damm Forlag

Femten år – Den revolusjonære våren av Vigdis Hjorth

Bildet er lånt fra Cappelen Damm Forlag

I denne romanen møter vi stuepiken Molly. Hun har bodd hele livet sammen med bestemoren sin i en liten leilighet, men er nå alene. Hun jobber på Regency Grand Hotel og elsker det. Hun er glad i detaljer og tar vaskingen seriøst. Men Molly er ikke helt som alle andre. Hun går under radaren for de fleste og klarer ikke helt å forstå de sosiale detaljene. Dette gjør at hun vikler seg inn i noe hun absolutt ikke burde.

Dette er en av de beste leseopplevelsene jeg har hatt i år fordi det var en litt annerledes bok. Molly klarer ikke å se hva som egentlig skjer, men jeg som leser gjør det og dette gir en interessant opplevelse som til tider er frustrerende. Man får lyst til å riste Molly og be henne åpne øynene, og samtidig redde henne og holde rundt henne. Anbefalt av Katrine

Paula er femten og oppdager at moren lyver i brev til sin egen mor, Paulas mormor. Moren lyver ikke om betydningsfulle ting, men om søsteras matte-eksamen og bibellesning. Denne oppdagelsen smeller i Paula som ei bombe; hun avslører de voksnes verden som er full av små, hvite løgner og fortielser, og sånn vil ikke Paula leve. For hun er nemlig koblet på den store verden der ute; de store tankene, de store følelsene, de treffer henne på de mest uventede måter. Så Paula må leve i sannhet og ikke i denne fattige, bleke verden som foreldrene hennes forsøker å reprodusere i frykt for sine egne foreldre. 

Den virkelige revolusjonen for Paula skjer når hun skal bli konfirmert. Det blir en overgang til voksenliv helt annerledes enn de voksne har sett for seg.

Hjorths roman er konsis, velskrevet; den sitter som ei lita bombe.  

Anbefalt av Mirjam


Bildet er lånt fra Cappelen Damm Forlag

Natteravnen av Johan Rundberg

Mika har bodd på barnehjem på Drottninggatan hele livet. For å kunne overleve i 1800-tallets Stockholm har hun utviklet et skarpt blikk for detaljer og krevende situasjoner. En vinternatt blir det levert et nyfødt barn til barnehjemmet av en redd ung mann. Det blir begynnelsen på en rekke hendelser som skal sette Mika i stor fare. Første del i Stockholms-trilogien.

Handler om fattige barn som bor på et barnehjem i Stockholm på 1880-tallet og alt det skumle som skjer rundt om i byen. Passer best for barn mellom 9 og 12 år, men også for eldre damer.

Anbefalt av Else Marie


Kvit, norsk mann

av Brynjulf Jung Tjønn

Brynjulf Jung Tjønn har kommet med en sterk, god og personlig diktsamling i år. 

Kvit, norsk mann er en samling gripende dikt om å være annerledes og om å lengte etter å være som alle andre. Forfatteren er adoptert fra Sør-Korea og har vokst opp som odelsgutt på en gård i Norge. Diktsamlingen handler om temaer som rasisme, annersledeshet og utenforskap og det er umulig å ikke bli berørt av disse diktene.

Det første diktet i samlingen går slik:

Kva vil du bli

når du blir stor?

Eg vil bli

ein kvit, norsk mann

Anbefalt av Margrete

Bildet er lånt fra Cappelen Damm Forlag

Fyrstene av Finntjern

av Lars Elling

Bildet er lånt fra Forlaget Oktober

Gro igjen

av Atle Håland

Bildet er lånt fra Flamme Forlag

I 1985 går Filip siste året på videregående, og tegner hele tiden. Bestefar Arnstein bor i første etasje og over gjerdet bor onkel Truls, Arnsteins lillebror. Brødrene har ikke snakket sammen på en mannsalder.

Filip blir stadig mer fascinert av Den Gamles fortellinger fra guttedagene. Det er uroligheter i Europa, den store krigen nærmer seg, og Keiseren, som Truls og Arnstein kaller sin dansk-tyske far, vil herde sønnene sine. Utstyrt med fiskestang og dobbel sovepose blir guttene sendt ut i Nordmarka for å tilbringe somrene der. Sulten gnager og nattekulda svir, men de to små fyrstene av Finntjern står opp med sola, jakter og sanker og sveises tett sammen.

Har lest veldig mange gode bøker i år, men den som kanskje sitter igjen er Fyrstene av Finntjern av Lars Elling, det spesielle med boken er hvordan forfatterne maler bilder med språket og skaper en helt unik leseropplevelse.

Anbefalt av Kristin

En liten bok som har gitt meg en stor leseopplevelse i år.

Bygda er bakgrunnsrammen for oppveksten til hovedpersonen. Han er yngre, sartere, mindre maskulin og mer observant enn guttene han omgås med. Han er et menneske med et rikt følelsesliv, og når egne erfaringer blir vanskelige å uttrykke, kjenner han seg selv igjen i skogens kryp og planter.

Med enkle ord og presise beskrivelser gir Atle Håland en tydelig og særegen stemme til hovedpersonen. Det tar ikke lang tid å lese boka, men det er nok av både sanseinntrykk og vakre setninger du kan tygge på underveis.

Anbefalt av Melina


Bildet er lånt fra Solum Bokvennen

Livets omkostninger av Deborah Levy

Deborah Levy er en britisk-sørafrikansk forfatter av romaner og skuespill. Med sin trilogi av “living autobiographies”, levende selvbiografier, skrevet mens hun lever dem, har hun nådd nye lesere. Noen har kanskje lest den fantastiske romanen Varm melk, om et tett mor-datter-forhold på prøve i Hellas på ferie. 

Livets omkostninger handler om forfatteren Deborah Levy som blir skilt og har to tenåringsdøtre hun må forsørge. Hun har levd et kjernefamilie-liv i et hus i London, men nå blir hun nødt til å flytte inn i en trang leilighet og finne et annet sted å skrive. Løsningen blir det lille hageskjulet til ei venninne. Her sitter hun og tenker over livets omkostninger.

Levy skriver om å være kvinne og mor; om å være den som har holdt alt sammen, når alt rakner. Men hun skriver også om den friheten som oppstår av å frigjøre seg fra alle roller man uvegerlig får i familien. Nå kan hun velge selv hvordan hun vil leve og skrive. Det har gitt oss tre spennende livshistorier i hennes living autobiographies; Ting jeg ikke vil vite og Livets omkostninger har kommet på norsk. Nå venter vi på at bok nummer tre.

Anbefalt av Mirjam