Vil du bli kjent med en engasjert, lite lydig etterforsker eller stille sjømenn fra Sørlandet? Vil du få innsikt i Glasgow på 1980-tallet eller Jugoslavia på 1990-tallet? Eller bare lese om noe du allerede visste – at boka er en fantastisk oppfinnelse? Da kan du lese disse bøkene i høstferien, enten om du sitter inne når det er grått og surt, eller nyter høstens solstråler og friske luft med et teppe over beina.


Irene Vallejo: Evigheten i et siv (2022)

«En hyllest til boken – den fantastiske oppfinnelsen som gjorde det mulig å formidle ord og tanker på tvers av tid og rom», skriver forlaget i sin omtale.

Forfatteren formidler først og fremst en ubetinget kjærlighet til Boken, og hun beskriver hvordan det skrevne ord har påvirket både enkeltmennesker og samfunnet. Hun hyller avskrivere, illustratører, oversettere, bokhandlere, skriftlærde og alle som har tilknytning til bøker.

Irene Vallejo tar oss med på flere historiske hendelser, faktisk gjennom 5000 år, som for eksempel Aleksander den stores slagmarker, Vesuvs utbrudd i Pompeii og vi besøker de første kjente bibliotekene. Det kan virke heseblesende å bli tatt gjennom historien på noen få hundre sider, men stilen er slentrende. Ut fra allmennkunnskap dikter hun opp spesifikke scener og lever seg inn i historiene, og hun får det hele til å virke sannsynlig. Hun beskriver hendelsene som om de skulle være nære både i tid og rom.

For alle som er glad i det skrevne ord er denne boken et «must».

Skrevet av Siv Holt


Øystein Lønn: Berners datter (2018)

Berners datter handler om Peder Ross som lever av å dykke etter skjell langs sørlandskysten. En dag finner han en vakker figur som han spør sin venn Berner om han tror den har noe verdi. Berner mener de må reise til København for å finne det ut og de tar med seg sin venn Allert på seilasen.

Fortellingen om Berners datter en en kort roman med et rolig tempo. Den har lange setninger med et undrende preg og som til tider glir umerkelig mellom synsvinkler på de tre mennene det handler om. Historia handler om noen stille sjømenn på et lite sted langs sørlandskysten som alle på hver sin kant har noe å stri med og noe de lengter etter.

Skrevet av Katrine Tveito


Pajtim Statovci: Tiranas hjerte (2018)

…eller «Grenzgänge», «Crossings», «Le transizioni» som noen av de oversatte utgavene heter. Fortellingen starter i Albania midt i den postkommunistiske krisen på begynnelsen av 1990-tallet. 16-årige Bujar har dårlige framtidsutsikter i et land uten stabil økonomi, med manglende kjærlighet i hjemmet, og opplevelsen av å ikke høre til i sin egen kropp. Sammen med en god venn samler han mot og håp, og begir seg ut på en livsforandrende reise i Europa, der ikke bare grenser på kartet krysses.

Denne boken river deg med i en hjerteskjærende fortelling om identitet, lengsel etter kjærlighet og å være på flukt. Levende beskrivelser gjør det lett å sette seg inn i hovedkarakteren og hans følelser.

Skrevet av Melina Berka


Clare Keegan: Tre lys (2022)

Ei ung jente blir sendt bort for å bo hos noen slektninger på den irske landsbygda. Den fåmælte faren sier ingenting om hvor lenge hun skal bli der, og hun vet bedre enn å spørre.

Den vesle jenta sier også lite, men får med seg det meste. Og når faren etterlater ham hos fosterfamilien, er det gjennom hennes blikk og hennes tanker at vi forstår hva slags hjem hun har kommet fra, og hvorfor hun går på tå hev og følger så nøye med på hva de voksne sier og gjør.

Tre lys er skrevet i et veldig fint avstemt språk, hvor den virkelige historien står skrevet mellom linjene. Boka er en av årets tynneste bøker, og du kan fint lese den i en jafs – men den rekker å gjøre dypt inntrykk.

Skrevet av Tore Aune Fjellstad


Anna Bågstam: Øyevitnet (2018)

Drivende bra krim!

Svenske Anna Bågstam har utgitt to bøker, begge oversatt til norsk. Etter å ha lest Øyevitnet gleder jeg meg til fortsettelsen! 

Vi befinner oss på vestkysten av Skåne. Harriet flytter fra Stockholm for å begynne i ny jobb som politietterforsker i Landskrona i Skåne. Hun bor midlertidig hos sin far i fiskerlandsbyen Lerviken, der det blir begått et drap. Harriet føler seg lite verdsatt og respektert av sin sjef, og velger å forfølge sine egne ideer.

Handlingen veksler fint mellom etterforskningen på politistasjonen i Landskrona og de nære relasjonene i Lerviken. Ikke slik at det er to separate forløp som vi følger i annethvert kapittel – det kan bli melodramatisk. I stedet er vi med Harriet alle steder og i alle hennes møter med kolleger, lokalbefolkning og bekjente. Personene er også godt komponert og spennende å bli kjent med etter hvert som handlingen utspiller seg.

Skrevet av Reidar Bjorvatn


Douglas Stuart: Shuggie Bain (2020)

Hvis du gikk glipp av denne boka da den ble utgitt i 2020, eller du ga den opp på grunn av lange reservasjonskøer, kan du godt sette av et par kvelder i høstferien til å lese den mest godvonde boka du vil finne på lang tid.

Shuggie Bain vokser opp i Glasgow på 1980-tallet, med en far som heller jager kvinnfolk enn å komme hjem, og en mor som bare drikker, drikker, drikker. Gutten er liten og tynn, foretrekker dukker foran fotball, og er et lett offer for de tøffe gutta i gata. De to eldre halvsøsknene hans drømmer først og fremst om å komme seg vekk og starte sine egne liv. Lille Shuggie passer liksom ikke inn noen steder.

Thatcher har lagt ned kullgruvene, det gamle industrisamfunnet har gått i oppløsning, og talløse familier lever med arbeidsledighet og trygd. Settinga er så nitrist som du får det. Men det som redder denne romanen – og Shuggie selv – fra å styrte ned i avgrunnen, er hans grenseløse, betingelsesløse kjærlighet og omsorg for sin mor, Agnes. Det er i denne dypt rørende mor-sønn-skildringa boka har sin store styrke, og som gjør det lett å forstå at den ble belønnet med Bookerprisen i 2020.

Det kan være klokt å ha lommetørkle lett tilgjengelig når du leser denne.

Skrevet av Tore Aune Fjellstad


Omslagsbilder er hentet fra forlagene.