Steffen Kvernelands bok En frivillig død (2018) ble 30. november kåret som den aller første vinneren av Bibliotekets litteraturpris, en helt ny pris som vil bli delt ut hvert år.

Fra tildelingsteksten: «En frivillig død» er en tegneserieroman som på gripende og personlig vis skildrer forholdet mellom en far og en sønn. Kverneland beretter om farens selvmord, og gjennom tilbakeblikk dannes et intimt portrett av en far, en barndom, og hvordan sorgen aldri helt blir borte.

Bibliotekets litteraturpris har blitt til etter initiativ fra de åtte største bibliotekene i Norge. De ansatte ved storbybibliotekene nominerte bøker til prisen i januar 2022. Alle bøker utgitt på norsk, originalt eller oversatt, de siste fem årene, kunne bli nominert. Langlista, som i januar talte 55 bøker, ble i april meislet ned til en kortliste på ti titler, som alle kunne stemme på.

Og nå har altså vinneren blitt kåret. Vi gratulerer Steffen Kverneland!

På prisens nettsider, biblioteketslitteraturpris.no, kan du lese mer om de nominerte, presentert både med tekst, podkast og videosnutter.

Prisen er støttet av nasjonalbiblioteket.

De ti nominerte bøkene. Les mer på biblioteketslitteraturpris.no.