I to år har vi snakket mer om korona-pandemien enn om været når vi møtes. Mange er kanskje så lei av å høre om korona at de vil spy, mens andre er kanskje fortsatt interessert? Selv om vi er lei av restriksjoner, testing og karantener kan det være spennende å lese skjønnlitteratur inspirert av den unormale hverdagen vi har hatt. Det er kommet flere romaner, novellesamlinger, tegneserier og dikt inspirert av pandemien og her har vi samlet en del av dem.

Komposisjoner av lys – Elisabeth Thorsen

Mette er alene i Oslo når landet stenges ned i mars 2020. Inspirert av Isaac Newton legger hun ut på en oppdagelsesreise i lys. Leseren tas med inn i en sanselig og nær verden hvor vitenskapsmenn, komponister, forfattere, filosofer og helgener er like naturlige hverdagsvenner som småfuglene, hageplantene, telefonen og katten uten navn. Den er full av alvor, men også av morsomheter og absurditeter. Først og fremst er den menneskelig, og tilbyr et fellesskap der vi er på vårt mest ensomme.

Reserver boka i Bibliofil her.

Hele verdens tårer – Jan-Philipp Sendker

Foreldrene til 18 år gamle Niri arbeider som tjenere i huset til en velstående forretningsmann, og familien lever et beskjedent liv. Men da pandemien rammer, blir foreldrene sagt opp over natten, og familien står plutselig på randen av den dypeste fattigdom. Niri klarer ikke å sitte stille og vente på bedre tider mens søsteren sulter og familien langsomt går til grunne. Om natten sniker han seg ut i gatene, forbi de patruljerende sikkerhetsvaktene og tilbake til villaen for å få tak i det de trenger for å overleve. I villaen blir han oppdaget av barndomsvenninnen Mary, men i stedet for å anmelde ham, bestemmer hun seg for å hjelpe.

Reserver boka i Bibliofil her.

De første dagene – Maja Lunde

De er en familie på fem og 12. mars 2020 får de beskjeden om at alle må være hjemme. Maja Lunde er vant til å skrive dystopier, men nå er hun plutselig i en selv. Gatene er tomme, familien er urolig og verden har stoppet opp. Menneskene har bare hverandre, men dette åpner også muligheten for noe nytt. Med klokskap og undring viser Lunde hvordan det som skjer i litteraturen også skjer i livet: det er de minste tingene som betyr mest.

Reserver boka i Bibliofil her.

Logg 12. mars-1. mai 2020: litteratur fra en pandemi – Antologi

Kolon forlag ville dokumentere virkningene av korona-viruset og forlagets forfattere ble invitert til å levere et skjønn- eller saklitterært bidrag til en antologi med arbeidstittelen «Logg 12. mars-1. mai 2020». Bidragene i antologien er høyst ulike og spenner fra dagboknotater, via noveller og romanutdrag til dikt-parodier, essays og science fiction. Graden av korona-relevans varierer sterkt, fra høyst dystre betraktninger over virusets effekt til tekster der pandemien tilsynelatende ikke har noen rolle.

Reserver boka i Bibliofil her.

Den svarte svanen – Ingrid Berglund

Dødsboadvokaten Oda Krogh og hennes assistent Reidar Simonsen driver en etterforskningspraksis. En dag får de besøk av en døende kvinne med et siste ønske, å finne hennes sønn som angivelig druknet for fem år siden. Etter hvert som de nøster opp i saken dukker det opp flere mistenkelige dødsfall. De ser også foruroligende tegn på at den farmasøytiske storindustrien har skitne hender. Jo mer pandemien herjer, jo farligere blir menneskene.

Reserver boka i Bibliofil her.

Lockdown i London – Peter May

Pandemien herjer i London og på byggeplassen til et midlertidig sykehus, finner byggearbeidere en bag med benrestene til et dødt barn. Førstebetjent Jack MacNeil på sin siste dag hos Metropolitan Police, før han skal pensjoneres. Jobbkarrieren hans er på randen, ekteskapet har kollapset, og familien er rammet av viruset. Farlige krefter følger alle hans bevegelser, forberedt på å drepe for å skjule sannheten. Hva vil stoppe ham først – viruset eller morderne?

Reserver boka i Bibliofil her.

Intet nytt fra hjemmefronten: koronadagbøkene – Therese G. Eide

Therese G. Eide laget en selvbiografisk tegneserie om hvordan tiden i korona-karantene opplevdes for henne, og hennes familie. På seg selv kjenner man tydeligvis andre, for mange av øyeblikkene hennes er delt hundrevis av ganger og nådd ut til flere hundre tusen nordmenn.

Reserver boka i Bibliofil her.

 Pandemiske tanker – Karstein Volle

Pandemiske tanker er Karstein Volle sin improviserte korona-dagbok fra den første nedstengingen våren 2020. Boken handler om hvordan han takler hverdagen under isolasjon. Hvordan forklare barna at de ikke kan treffe andre barn, om å få angst når hjemmehjelpen besøker de enslige eldre i nabolaget i full vernedrakt. Dette er dager da tankene går til hva en har opplevd i livet.

Reserver boka i Bibliofil her.

Dette er andre dagar – Ruth Lillegraven

Et langdikt i ti deler, skrevet fra mars til mai 2020. I diktet tar Lillegraven leseren med til kjøkkenbenken, til hjemmeskolen, til plattingen og den lokale skogen – til et liv som brått ble så lite. Men fortellinga gir også store sprang tilbake i historia, ut i naturen, ut i verden og inn i framtida, med overraskende motiv og bilde. En personlig, men samtidig universell fortelling.

Reserver boka i Bibliofil her.

Omtaler og bilder er hentet fra forlagene. Tekstene er bearbeidet av innleggets forfatter.