Mens barna er opptatt med sommerles, kan kanskje du også benytte anledninga til lese ei god bok i varmen. Her er et lite utvalg anbefalinger fra oss på biblioteket: noen å slappe av med, noen å bryne seg på, noen å drømme seg bort i. God sommer!


Édouard Louis: En kvinnes frigjøring

Édouard Louis er en av Europas mest framtredende forfattere, til tross for sin unge alder. Kritikere er svært begeistret, og franskmenn står i kø for å kjøpe bøkene.

Hans tredje bok på norsk, «En kvinnes frigjøring», kom ut tidligere i år. Kvinnen er ingen annen enn hans mor. Édouard Louis finner et bilde av moren fra da hun var omtrent tjue år. «[…] Alt på dette bildet – måten hun poserer på, blikket, hårets bevegelse – uttrykker frihet, det å ha en uendelighet av muligheter foran seg, og kanskje også lykke. Jeg hadde glemt, tror jeg, at hun hadde vært fri før jeg ble født.»

For det som Édouard husker, er en oppvekst i fattigdom og med fysisk vold, at moren var husmor og kuet av faren. Nå tenker du kanskje at «huff, det er altfor trist til at jeg orker å lese». Men teksten oppleves ikke sånn. Édouard er ikke bitter eller sentimental. Han konstaterer bare hvordan forholdene har vært og bruker et klart språk. Boken attpåtil er tynn og består i stor del av korte episoder som gjør den lett å lese. Innimellom skjer det også ting som vitner om styrke og gir håp, ikke minst mot slutten når moren frigjør seg fra mannen og våger å velge livet.

Anne Cathrine Straume i NRK skriver: «Det private blir allment, selvbiografi blir sosiologi, slik det blir hos hans litterære forbilde Annie Ernaux.» (NRK, lest 14.06.2022). Boken er ikke bare verdt å lese for språkets og oppbygningens del, eller som en fortelling om frigjøring, men også som viktig samfunnskritikk.

Anbefalt av Reidar Bjorvatn


Heidi Linde: Hva hun klager over når hun klager over husarbeidet

Vigdis er den ene hovedpersonen i denne boka. Hun er jordmor, fyller snart 50 år, er gift, har 3 barn og lever et trygt og etablert liv. Vigdis har begynt å bli lei av dette livet med husarbeid, mas og skoledugnader. Hun føler hun blir tatt for gitt av familien sin og hun ønsker å skille seg fra sin mann. I boka møter vi også Linn, en kvinne som nærmer seg 40, er gift og har en datter på 4. Livet virker tilsynelatende vellykket på utsiden, men Linn føler hun ikke strekker til. I tillegg merker hun at hun ikke er like attraktiv blant menn som da hun var yngre, og hvem er hun da? Når hun ikke lenger er den pene

Heidi Linde beskriver familielivet på en utrolig gjenkjennelig og underholdende måte. Hun tar opp de vanskelige valgene og hverdagens fortvilelser og slit med en god dose humor. Språket er lett, og boka passer perfekt som sommerlesning i hengekøya eller til lyden av bølgebrus.

Anbefalt av Silja Nøding


Lars Mytting: Søsterklokkene / Hekneveven

Hvis du ennå ikke har lest disse to bøkene ville jeg satt av tid i sommer til å kose meg med dem. Bøkene er fortellerkunst på høyt nivå og drar deg med tilbake til en tid der slit og strev, død og nød var dagligdags. Samtidig er det et snev av magi over fortellingene, som også sier noe om tiden de er satt i. Mange timers god underholdning!

Bøkene skal bli en trilogi, og Lars Mytting jobber med siste bind.

Anbefalt av Kristin Pedersen


Amanda Svensson: Et system så storslått at man blendes

Denne boka har av uforståelige grunner gått under mange større norske avisers radar. I bibliotekets database er familie satt som emneord, men boka handler om så mye mer.

Hovedpersonene Sebastian, Clara og Mathilda, er trillinger – eller er det snakk om forbytting? Moren deres, som er prest i Lund, og faren, som er saksbehandler i skatteetaten, har for lengst gått fra hverandre – sistnevnte har dessuten forsvunnet med en ny flamme. Men de tre søsknene har også sitt å stri med.

Nevrologen Sebastians kjæreste gjennom ni år døde nylig fra ham. Midt i sorgen har han reist til London for å begynne i ny jobb, på den ganske mystiske forskningsinstitusjonen Institute of Cognitive Science. Clara har blitt overtallig i en avis, og reiser til Påskeøya som frilans. Her skal hun skrive om en gruppe aktivister som har gitt opp troen på at vi vil klare å løse klimakrisen. Matilda sliter med synestesi. Hun bor i Berlin, men reiser nå på ferie til Västerbotten med samboer Billy og bonusdatter Siri.

Handlingen er internasjonal, og persongalleriet rikholdig. Amanda Svensson vant P. O. Enquists pris da boka kom ut i 2019, og den er glimrende oversatt av Vibeke Saugestad.

Boka gjorde et inderlig inntrykk på meg. Den er ikke så lett å bli ferdig med.

Boka egner seg også for lesesirkler.

Anbefalt av Egil Knudsen


Hanna Bervoets: Det vi så

I denne korte boka utforsker nederlandske Bervoets noen av følgene av den enorme strømmen med problematisk innhold som hver dag legges ut på sosiale medier.

Vi følger en gjeng ungdommer som jobber for et gigantisk sosiale medie-selskap: ikke Meta, men Hexa. Deres jobb er å gå gjennom innlegg med innhold som er voldelig, rasistisk eller på andre måter ulovlig, og vurdere om de skal slettes eller ikke. Jobben, og det vanvittige arbeidspresset, setter på forskjellige måter sine spor i hver av dem.

Finn Det vi så i Bibliofil

Jón Kalman Stefánsson: Sommerlys, og så kommer natten

Stefanssons bøker er like ærlige, usentimentale og brutale som den islandske naturen, og like vakre. Sommerlys er gjennombrudds-romanen hans, og er et portrett av en hel landsby på den islandske vestkysten. Her utforsker han hvordan alles liv er vevd sammen, og beskriver samtidig oss mennesker både på vårt beste, og på vårt mest smålige og usympatiske. En underfundig bok med både varme og humor.

Anbefalt av Walter Hovland

Finn Sommerlys, og så kommer natten i Bibliofil

Bjørn Arild Ersland: Mandal – en byroman

Forfatter Bjørn Arild Ersland, som har bodd i Oslo i mange år, fikk ioppdrag å skrive en roman til hjembyen Mandals 100-årsjubileum i 2021. Resultatet er en veldig annerledes roman: en slags selvbiografisk erindringsbok om byutvikling.

Ersland skriver detaljrikt og gjenkennelig om både byggkonflikter og karakteristiske personer i lokalmiljøet, alt fra gærne tannleger til dyre broer som ingen vil ha. Den går raskt å lese, og selv lo jeg meg gjennom mesteparten av boka.

Anbefalt av Jørn Utheim-Olsen

Finn Mandal – en byroman i Bibliofil


Arild Rossebø: Den siste komle

Man skulle lese flere korte bøker. Mange forfattere drukner historiene i altfor mange ord. Med et lavt antall sider, må forfatteren velge sine ord med omhu. Men det betyr ikke at teksten nødvendigvis blir vanskelig å lese, at det er så mettet på språklige bilder at lesingen mister flyt.

Arild Rossebø har skrevet en slik bok, «Den siste komle». Til tross for sine 102 sider får han fortalt om en familie i Haugesund på 1970- og 80-tallet. Faren flytter sammen med en dame i omgangskretsen. Moren er svært religiøs og kommer i psykisk ubalanse. Hun og de to sønnene blir nokså fattige. Boken handler om hvordan dette preger den yngste sønnen, Harald, og hans relasjoner til andre i oppveksten og som voksen.

Harald har ikke hatt kontakt med moren på mange år. Men da hun får uhelbredelig kreft, reiser han fra Oslo i helger og ferier for å hjelpe henne. De har ikke mye felles lenger, men hun lærer ham å lage komle. Gjennom det kommer de til en slags forsoning.

Å lese om en familie i oppløsning er naturligvis ikke lystig, men fortellingen er verken trist eller sentimental. Dette temaet er mest et bakgrunnsteppe for mange små og store hendelser. Språket flyter lett med mange morsomme anekdoter, det er lett å leve seg inn småbylivet i Haugesund på 70-tallet, og vi beveger oss mellom nåtid og fortid.

Dette er Rossebøs første bok for voksne. Jeg håper det kommer flere!

Anbefalt av Reidar Bjorvatn


Molly Øxnevad: Feminin gange

Feminin gange handler om Tor og Liam som en gang var kjærester, men som nå bare er venner. Denne sommeren reiser de sammen til Oslo hvor Liam skal til en avtale på Rikshospitalet. Liam er nemlig trans og ønsker kjønnsbekreftende behandling.

Litt etter litt avdekkes mer av forholdet dem imellom og om Liams prøvelser. Dette blir en reise som endrer dem begge og forholdet mellom dem. Vi får et innblikk i hvor vanskelig og brutalt det kan være å være født i feil kropp og forskjellige måter å forholde seg til kjønnsroller.

Anbefalt av Katrine Tveito


Truman Capote: Med kaldt blod

Er du interessert i true crime? Hvorfor ikke lese boka som startet hele sjangeren?

I 1959 leser forfattere Truman Capote nyheten om en drapssak i småbyen Holcomb i Kansas. Bonden Herbert Clutter, hans kone og deres to yngste døtre blir funnet bundet og drept i sitt hjem etter et innbrudd, men gjerningspersonene har tilsynelatende stjålet lite mer enn en mindre sum i kontanter. Hvorfor ble familien drept, og hva gjør dette med et lite lokalsamfunn? Capote reiser til Holcomb sammen med sin gode venninne, forfatteren Harper Lee (ja, hun med Å drepe en sangfugl). Han tilbringer de neste månedene med å intervjue naboer, vitner og politi – og, etter at de blir pågrepet, også gjerningsmennene bak drapene, som han etter hvert får både forståelse for og sympati med. Capote følger saken gjennom rettsak og hele veien til domsfullbyrdelsen: begge blir dømt til galgen.

Med kaldt blod ble en umiddelbar salgssuksess, og har blitt stående som en moderne klassiker av flere årsaker: delvis fordi det var den første boka som gikk i dybden på en kriminalsak på denne måten, og delvis fordi Truman Capote skriver særdeles godt. Boka har blitt selve standardverket som andre true crime–fortellinger måles opp mot.


Diana Gabaldon: Outlander

Outlander er historien om Claire, den unge sykepleieren fra 1940-tallet som blir transportert 200 år tilbake i tid. Her treffer hun den unge adelsmannen James, som hun etter hvert får sterke følelser for. Litt upraktisk, siden hun allerede er gift.

Dette er en hel serie med eventyrlige spenningsbøker. De er fulle av handling og ganske avhengighetsskapende. Her er det stor dramatikk og store følelser. Som en bonus lærer du ganske mye om Skottland på 1700-tallet: historiske karakterer er også vevd inn i fortellingen.

Det anbefales å lese bøkene i den engelske originalutgaven.

Anbefalt av Adriana Eik

Finn Outlander-serien i Bibliofil

Yrsa Sigurdardottir: Byttedyr

Yrsas bøker er vanvittig spennende page-turnere alle som en.

Byttedyr åpner med en leteaksjon etter en gruppe mennesker som av uforklarlige grunner har vandret ut i vinterstormen i ødemarka, helt uten beskyttelse. På Island er menneskene små, og naturen stor og nådeløs, og mange blir ofre for elementene.

Yrsa er en plottets mester: trådene er mange og tilsynelatende uten sammenheng, men plutselig detter det hele på plass på ubegripelig vis.

Denne boka må du sette av en dag til, for du kommer ikke til å ville legge den fra deg!

Anbefalt av Siv Holt

Finn Byttedyr i Bibliofil

Ai Weiwei: 1000 års gleder og sorger

I 2008 var kunstneren Ai Weiwei med i teamet som designet nasjonalstadionet Fugleredet i Beijing, et av de sterkeste symbolene på OL-byens rikdom og åpenhet. Bare et år senere ble han arrestert og satt i forvaring.

Dette brå fallet er typisk i det moderne Kina: det er kort vei fra å være bejublet kunstner, til å bli stemplet som statsfiende og dissident. Ai Weiwei selv er ikke helt ukjent med denne dynamikken: han tilbrakte deler av oppveksten i en arbeidsleir fordi faren – en poet – også ble utsatt for det samme.

Ai Weiwei har skrevet en sterk biografi, som tross det dystre bakteppet både er rørende og full av humor. En bok om en av vår tids største kunstnere, som anbefales til alle som vil lære mer om kunst eller om Kina.

Finn 1000 års gleder og sorger i Bibliofil


Fortsatt i tvil om hva du skal lese? Du kan få noen flere tips i denne sommerspesialen av Klassikerklubben, hvor Mirjam og Tore får besøk av litteraturprofessor og forfatter Janne Stigen Drangsholt, og finner ut hva de skal lese i sommer.