Du har noen fridager, rekker å lese en eller to bøker, men vil ikke lese om avkuttede kroppsdeler og politietterforskere med havarerte privatliv? Vi har tipsene.


Linn Strømsborg: Aldri, aldri, aldri

Hun er 35 år og vil ikke ha barn. For henne og samboeren har det alltid vært klart at de ikke ønsker barn. Men når venneparet får barn endrer noe seg. Vil samboeren bli pappa likevel? Kan man leve et lykkelig liv uten barn?

Aldri, aldri, aldri er en forfriskende bok å lese om det å ikke ville få barn. Selv i 2022 er det fortsatt vanskelig å si at man som kvinne ikke ønsker barn og derfor er nettopp bøker som denne viktig. Dette er en fortelling om hvorfor noen får barn og andre ikke. Om hvor vanskelig det er å ha barn og om hvor fint det er å ha barn. Linn Strømsborg har en god stemme og forteller om dette vanskelige temaet på en god måte.

Anbefalt av Katrine Tveito


Stein Torleif Bjella: Fiskehuset

Vi skal tilbake til høsten 2013. Jon Aslesson Aal (39) blir invitert med på fisketur av sin eldre onkel, Ivar Helgesson Aal. Sammen drar de til «Fiskehuset», en liten koie ved et fjellvann i Hallingdal. Koien og vannet har vært i familiens eie i flere generasjoner. Ivar og Jon kjenner hverandre ikke så godt, men nå skal de være der og fiske en hel uke. Ivar vil at Jon skal overta når han dør, men da må Jon vise at han har evner og rett sinnelag. Det skal vise seg å bli en uke som byr på fysiske utfordringer med å ro, trekke garn og sløye fisk, men først og fremst mange tungt fordøyelige påstander og kommentarer fra Ivar.

Stein Torleif Bjella er kjent som musiker. Med «Fiskehuset» er han også blitt romanforfatter. Fiskehuset er blitt en brakdebut! Fortellingen byr på flotte naturskildringer og burlesk humor.

Boken er skrevet på dialektnær nynorsk, men det bør ikke hindre noen i å kaste seg over den. Språket veksler fint mellom refleksjon, handling og dialog.

Anbefalt av Reidar Bjorvatn


Janne Stigen Drangsholt: Ingrid Winters makeløse mismot

Ingrid Winter har mistet kontrollen. I jobben på universitetet, hvor hun stadig henger en lapp med «eksamen» på døra, havner hun i konflikt mellom flere kolleger og blir sendt på forskningsdelegasjon til Russland, en reise hun verken har tid eller lyst til. For hjemme med mann og tre barn, har hun funnet ut at bare de kjøper det mest fantastiske huset, så vil alt ordne seg. Problemet er bare at Ingrid byr en million over det de egentlig har råd til i en suggererende budrunde. Dermed er konflikten satt i Janne Stigen Drangsholts første roman om Ingrid Winter, som siden har blitt en trilogi.

Hadde Drangsholt vært en engelskspråklig forfatter, hadde nok romanene hennes om Ingrid Winter vært enda mer kjent; snertne og morsomme romaner om intellektuelles hverdagsliv er ikke vanlig på norsk. Faktisk så uvanlig at NRKs overskrift i anmeldelsen av denne romanen sa nettopp det: «Janne Drangsholt har skrevet noe så uvanlig som en morsom norsk roman».

Ingrid Winters makeløse mismot er rett og slett gøy å lese. Hverdagslige situasjoner og ikke fullt så hverdagslige situasjoner er skrevet fram med et driv som gjør at du leser romanen fort, rett og slett av den gode gamle grunnen: vanskelig å legge fra seg! Anbefales til alle som vil lese en roman om en introvert, drømmende og smått katastrofetenkende og kaotisk litteratur-amanuensis på et mellomstort norsk universitet.

Anbefalt av Mirjam Kristensen


Gregory David Roberts: Shantaram

Shantaram er en tjukk bok, men inneholder få kjedelige øyeblikk.

En mann rømmer fra fengsel i Australia og havner i Mumbai på begynnelsen av 1980-tallet, den gang byen het Bombay. Ifølge passet heter han Lindsay Ford, og vennene kaller ham «Lin». Lin forelsker seg i atmosfæren og i menneskene i Bombay, i særegne utlendinger og ukuelige indere. Han lærer seg marathi og urdu, bosetter seg i slummen og fungerer som doktor der. Siden blir han anmeldt som rømling og havner i et fengsel med de elendigste forhold. Og han blir trukket inn i mafia og til og med vervet som soldat til krigen i Afghanistan.

Begivenhetene er dramatiske, men budskapet er nestekjærlighet. Lin får nære venner blant fattige, spedalske, kriminelle og livsnytere. De lever sammen i en stor smeltedigel preget av yrende liv og herlig kaos. Eksentriske individer og kulturmøter gjør fortellingen fargerik og humoristisk.

Sentralt er også Lins forhold til Karla, en femme fatale med like dunkel fortid som hans egen, og til den filosofiske og høyverdige mafiabossen, Abdel Khader Khan.

“Shantaram” er basert på forfatterens egne opplevelser. Sjøl om teksten nok forskjønner livet i slummen og gjør de kriminelle mer empatiske enn hva de fortjener, er historien troverdig og lett å leve seg inn i. Og språket hjelper til med vakre og treffsikre skildringer og mange replikker.

Anbefalt av Reidar Bjorvatn


Camilla Bogetun Johansen: Egen maske først

Den merkelige Ulla Morild Hansen blir kastet ut av hybelen hun leier av tanta, og blir boende i ei campinghytte på Beverøya. Der bestemmer hun seg for å redde Repparfjorden fra miljøkatastrofen.

Ulla er en av de mest intense og skrudde personskildringene i nyere norsk litteratur, skildret med masse humor og varme.

Finn boka i Bibliofil

Maggie O’Farrell: Hamnet

Hamnet er navnet på et av Shakespeares barn, som døde som 11-åring. Et par år senere kom stykket med nesten samme navn, Hamlet. Men er det en sammenheng?

I denne prisbelønte historiske romanen har Maggie O’Farrell diktet videre på den store skuespillforfatterens familieliv, som vi vet veldig lite om.

Finn boka i Bibliofil

Zeshan Shakar: Gul bok

Shakar gir oss et annet perspektiv på mangfold og utenforskap, og at det finnes klasseskiller som kanskje er ukjent for mange av oss i det moderne Norge.

En modnere bok enn Tante Ulrikkes vei, med lett språk og troverdig dialog.

Anbefalt av Trygve S. Kristensen

Finn boka i Bibliofil


Lana del Rey og Halsey: Musikere som skriver dikt

Lana del Rey og Halsey er to unge amerikanske kvinner som først og fremst er kjent – veldig kjent – for musikken sin. De siste årene har de imidlertid begge debutert som skjønnlitterære forfattere med hver sin diktsamling.

Lana del Rey: Violet Bent Backwards over the Grass

Lana del Rey har aldri lagt skjul på at hun henter inspirasjon fra forfattere som Sylvia Plath, Walt Whitman og Allen Ginsberg i sangtekstene sine, og i denne samlinga får tekstene hennes spille hovedrollen.

Hun skriver både korte øyeblikksbilder og lengre prosadikt med en stream-of-consciousness-aktig tilnærming, og teksten er akkompagnert av rikelig med fullsiders fotografier.

De ofte melankolske diktene handler blant annet om inspirasjonen man kan hente fra en 7-årings akrobatikk, om vanskeligheten med å være ærlig mot seg selv og de man er glad i, og farene ved å hente for mye livslærdom fra Jim Morrison.

Halsey: I Would Leave Me If I Could

Halsey fikk mye oppmerksomhet og kritikk for å omtale seg selv som “tri-bi” (“bi-sexual, bi-polar and bi-racial”), men disse trekkene ved henne er også noe av det som gir henne så bred appell. Hun er kjent for å skrive direkte, ofte svært personlige og utleverende sanger. Denne praksisen fortsetter hun med også i denne diktsamlinga.

Språket er rett frem og diktene er ikke uventet ofte veldig rytmiske, og hun forteller om små og store erfaringer, urettferdigheter, sorger og triumfer.

Her finner du også litt bonusmateriale hvis du kjenner musikken hennes fra før: Mange av diktene, eller enkeltlinjer i dem, har senere blitt til sanger eller sangtitler. Sånn sett gir denne samlinga også et spennende innblikk i den kreative prosessen.


Dolores Reyes: Jordmunn

Ei ung jente løser drap ved å spise jorden ofrene har ligget eller gått på. Derfor kaller alle henne Jordmunn.

Syvbarnsmor, feministisk aktivist og nå bokdebutant Dolores Reyes leverer en mørk, magisk og surrealistisk oppvekstfortelling fra Argentina.

Finn boka i Bibliofil

Patrick Modiano: Usynlig blekk

Nobelprisvinner Patrick Modianos nyeste oversatte bok til norsk er et drømmeaktig puslespill av en roman. Hovedpersonen prøver å finne en ung kvinne som har forsvunnet, og som han kanskje eller kanskje ikke vet hvem er. Men boka handler også om hvilke avtrykk vi gjør i livene til de menneskene vi omgir oss med.

Finn boka i Bibliofil

Tommy Wieringa: Murat Idrissis død

To nederlandske jenter på ferie i Marokko blir overtalt til å smugle en liten gutt over til Spania. Det får store konsekvenser.

Kritikerrost og viktig bok fra en av Nederlands største forfattere.

Finn boka i Bibliofil

Timo K. Mukka: Jorda er en syndefull sang

Den unge Martta opplever sin seksuelle oppvåkning i et lite landsbysamfunn i Lappland.

For innbyggerne som bor her utgjør bygda hele deres verden, og mulighetene er få for ei ung jente som havner utenfor det lille samfunnets aksepterte rammer.

Anbefalt av Olga Goldych

Finn boka i Bibliofil

Erlend Skjetne: Eit anna blikk

I denne nydelige brageprisvinneren følger vi to unge, afghanske flyktninger på et asylmottak i Troms. Boka er både provoserende og rørende, og fortalt med et helt nydelig språk.

Finn boka i Bibliofil

F. Scott Fitzgerald: Den store Gatsby

Hvorfor ikke lese en klassiker? Historien om den mystiske, søkkrike Jay Gatsby og de kyniske, selvsentrerte menneskene han omgir seg med i 1920-tallets New York passer merkelig godt inn i vårt eget 20-tall.

Finn boka i Bibliofil