The International Booker Prize regnes som en av de viktigste litteraturprisene i verden etter Nobelprisen, og blant de tidligere vinnerne finner vi store navn i verdenslitteraturen som Chinua Achebe, Ismail Kadare, Alice Munro, Philip Roth, Han Kang og Olga Tokarczuk.

Som med andre store priser, utarbeides det først en longlist med 10-15 nominerte bøker, som deretter kuttes ned til en shortlist med de seks sterkeste kandidatene, før den endelige vinneren blir offentliggjort. Det hører med til sjeldenhetene at skandinaviske forfattere er representert. Av totalt 155 langlistede bøker gjennom tidene har kun ni bøker av skandinaviske forfattere blitt nominert, og bare tre har blitt med videre til kortlista: danske Dorthe Nors (Speil, speil, blink, 2017) og Olga Ravn (Dei tilsette, 2021), og vår egen Roy Jacobsen (De usynlige, 2017). Jon Fosse ble langlistet for første bind i Septologien i 2020, og i år har han altså kommet helt til kortlista for tredje og siste bind i serien.


Omslag og forfatterportrett: Samlaget/Tom A. Kolstad

Handlinga i Septologien kretser omkring to karakterer som heter Asle. Den ene er en aldrende kunstmaler og enkemann, som bor ute på den regnvåte, vestlandske landsbygda sammen med den pussige naboen Åsleik. Inne i byen Bjørgvin – en by som fremstår som nesten, men ikke helt som Bergen – bor den andre Asle, som er i ferd med å drikke seg ihjel. Fosse maler ut samspillet mellom disse karakterene i noen dager like før jul.

Disse bøkene er, som vanlig for Fosse, skrevet på et enkelt, men vakkert og malerisk nynorsk, og han har gjort det veldig utradisjonelle grepet å skrive fortellinga helt uten punktum. Han har et språk som krever sitt av leseren, men som samtidig rommer veldig mye. Kritikerne har vært samstemte i sin hyllest av disse bøkene, og han har sanket seksere over hele fjøla.

Jon Fosse er mest kjent for skuespillene sine, og han omtales ofte som vår fremste dramatiker internasjonalt etter Ibsen. Han har vunnet mange høythengende priser, og er den eneste norske forfatteren som til stadighet nevnes som en mulig nobelpriskandidat. Han har tidligere vunnet både Brageprisen og Kritikerprisen for de tidligere bindene av Septologien, og nå har han altså muligheten til å bli Nordens første vinner av den høythengende internasjonale Booker-prisen.

Vinnerne offentliggjøres torsdag 26. mai. Vi krysser fingrene!


Les mer om årets International Booker-nominerte

Finn Septologien-bøkene i Bibliofil