Dirk Gently er en “holistisk detektiv”. Hans prosess er ikke som med andre detektiver. Han har en mystisk evne til å bli tvunget inn i absurde mysterier, til tider mot hans egen vilje. Han havner alltid der det er et overnaturlig mysterie som må løses, og han snubler seg frem til løsningen enten han vil eller ikke. Likevel blir interessen hans vekket når han får ferten av et svar på de svært unormale hendelsene som skjer rundt ham.

The Long Dark Tea-Time of the Soul er oppfølgeren til Dirk Gently’s Holistic Detective Agency, skrevet av den berømte Douglas Adams, som er mest kjent for The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy. Serien om Dirk Gently er minst like genial, absurd, og underholdende. Det er helt klart at Douglas Adams ikke lar seg begrense av forstyrrende elementer som realisme eller fysiske lover. I The Long Dark Tea-Time of the Soul ofres alt for et spennende og umulig mysterie, som bare Dirk kunne håpe på å løse. Boken er både spennende og morsom, og virker nesten som en parodi på krimsjangeren, uten at den nødvendigvis er tiltenkt å være det.

Hovedpersonen Dirk Gently er en ufrivillig, ansvarsløs, og lidende helt. Hans metodikk er at universet sender han dit han må være for å løse mysteriet. Dette kommer på godt og vondt. Dirk føler selv at det er en stor byrde han ikke har kontroll over, men likevel blir han oppslukt i å prøve å finne ut av hva som har skjedd. Han ønsker intenst å løse krimgåten, om bare det ikke var han som måtte gjøre det.

“My own strategy is to find a car, or the nearest equivalent, which looks as if it knows where it’s going and follow it. I rarely end up where I was intending to go, but often I end up somewhere that I needed to be. So what do you say to that?”

The Long Dark Tea-Time of the Soul, DOUGLAS ADAMS

Boken starter med Kate Schechter som er på vei til å ta et fly fra London til Oslo og blir vitne til (og offer for) en stor eksplosjon på Heathrow flyplassen. Hun overlever, men ingen vet hva som utløste eksplosjonen, og myndighetenes respons er mildt sagt ganske så tafatt. Politiets etterforskning resulterer ikke i noe særlig mer enn en masse spinnville teorier som ikke passer faktaene i det heletatt, og at de erklærer det et mysterium.

På sin side er Dirk fem timer for sen til å møte sin rike klient, Mr. Anstey, som spesifiserte svært nøye at han absolutt ikke måtte komme et eneste minutt etter halv syv om morgenen. Da han kommer frem møter han politiet, og klienten viser seg å være død. Hele åstedet er et kaos, og ingenting gir mening, men politiet bestemmer seg for at døden var et selvmord og drar hjem.

Hvordan disse to historiene smelter sammen finner man ut etter hvert, og de smelter sammen i et herlig latterlig sammensurium hvor ingenting gir mening selv når man finner svaret. Da Dirk og Kate møtes kan det sies at de har en viss kjemi, men det er kanskje mer riktig å si de har en total mangel på kjemi.

Dirk looked about him.
“A fine evening,” he said.
“No it isn’t.”
“I see,” said Dirk.

The Long Dark Tea-Time of the Soul, DOUGLAS ADAMS

Dirk Gently’s Holistic Detective Agency er også en fantastisk tv serie som er tilgjengelig på blant annet Netflix, som noen sikkert har fått med seg. Så om man liker den serien, boken den er basert på, eller andre verk fra Douglas Adams, vil nok også The Long Dark Tea-Time of the Soul falle i smak. Mysteriene er irrasjonelle, og svarene er enda mer tullete, og alt er såpass godt detaljert at man ikke alltid får med seg hintet før man går tilbake å leser boken på nytt. Hvis man leser boken to ganger oppdager man plutselig mange små detaljer som virket tilfeldige eller stemningsbyggende i første omgang, men som egentlig henger sammen med resten av fortellingen. Man trenger ikke å ha lest forløperen for å forstå denne boken, da man blir like godt kjent med karakterene uten. Boken er et verk som kan leses for seg selv like godt som en del av en serie.

Reserver The Long Dark Tea-Time of the Soul (engelsk) her.

Eller hvis du ønsker å starte fra starten:

Reserver Dirk Gently’s Holistic Detective Agency (engelsk) her.

Reserver Dirk Gentlys holistiske detektivbyrå (norsk) her.

Se også flere av Douglas Adams’ verk her.