Slaughterhouse-Five er mørk, men sterkt levende og fengslende. Boken fanger deg i både latterkuler, spenning, og dype tanker, den ene etter den andre.

I Slaughterhouse-Five (Slaktehus-5 på norsk), skrevet av Kurt Vonnegut, møter vi Billy Pilgrim som opplever tid helt annerledes enn normalt. Vi blir kjent med ham som en ganske ynkelig optiker, og kanskje den mest ubrukelige soldaten i hele andre verdenskrig. Vi følger så Billy gjennom livet mens han faller fra ett tidspunkt til et annet, i en tilsynelatende tilfeldig rekkefølge. Et sekund går han gjennom en dør i 1955, det neste kommer han ut en dør i 1941, eller så plutselig befinner han seg på planeten Tralfamadore med mystiske vesener som ser ut som avløpspumper.

Slaughterhouse-Five, er en satirisk science-fiction roman som er veldig dyster, samtidig som den er humoristisk og fantasifull. Boken er oppkalt etter et tysk slaktehus i Dresden som Vonnegut selv ble holdt fanget i under andre verdenskrig. Gjenfortellingene av krigen føles derfor veldig tragiske og realistiske. Drama og komedie kommer i bølger, og tidsreisene kommer brått på. Intens spenning og latter kommer om hverandre, like tilfeldig som Billy faller inn i et nytt tidspunkt i livet.

He bores the hell out of me!’ Rumfoord replied boomingly. ‘All he does in his sleep is quit and surrender and apologize and ask to be left alone.

Slaughterhouse-Five, kurt vonnegut (1969)

Boken starter med en skildring fra forfatteren som beskriver litt om sine egne opplevelser fra krigen. Allerede i begynnelsen får vi vite hva historien slutter med, men det forblir et mysterium hva det betyr helt frem til slutten. På grunn av den sporadiske rekkefølgen, er det ikke spesielt forutsigbart hvordan det kommer til å utvikle seg. Det gjør fortellingen fengende, dramatisk, og underholdende. Man får en slags kjærlig medynk for Billy, selv om han aldri gjør noe annet enn å “quit and surrender and apologize.”

Dystre temaer blir håndtert med en slags absurd og sarkastisk humor, og ingen er mer klønete og uheldig enn hovedkarakteren.

Boken har den klassiske Kurt Vonnegut-stilen, som kan minne litt om den mørke humoren til Douglas Adams og hans serier The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy og Dirk Gently’s Holistic Detective Agency. Dystre temaer blir håndtert med en slags absurd og sarkastisk humor, og ingen er mer klønete og uheldig enn hovedkarakteren. Siden Vonnegut blander inn absurd fantasi med virkeligheten, kan det til tider føles som om man leser to forskjellige historier. Én om en tidsreisende, og én om en helt vanlig person med et usedvanlig tragisk liv.

Språket er lett, med enkel ordbruk og hele boken er ganske lettlest. Det gjør også at det er lett å leve seg inn i Billys tragiske liv. Det føles som om boken er skrevet som en trygg og morsom måte for Vonnegut å håndtere og gjenoppleve grusomhetene av andre verdenskrig. Noen ganger føles det som at vi følger Billy nettopp fordi det ville vært for smertefullt å ha fulgt Vonnegut selv i en mer biografisk fortelling.

Slaughterhouse-Five er mørk, men sterkt levende og fengslende. Boken fanger deg i både latterkuler, spenning, og dype tanker, den ene etter den andre.

Du kan reservere originalversjonen ved å trykke her.

Du kan reservere den norske versjonen av boka ved å trykke her.

Boken finnes også som tegneserieroman av Ryan North, som kan reserveres ved å trykke her.