Vi er bare kommet halvveis i desember, men jula har egentlig vært med oss lenge allerede. Det er egentlig nesten ikke til å unngå: umiddelbart etter halloween kommer julepynten fram i handlegatene, man børster støv av de gamle spillelistene, og snart knives butikkene om å gi deg det beste juletilbudet.

Ikke et vondt ord om jula som sådan. Men innimellom kan det faktisk bli litt nok.

Rundvask og ribbefett og gavepress og sju sorter og alt som skal ordnes, og de samme tjue julesangene som går på repeat overalt i uke etter uke… hvis du kjenner at det begynner å koke litt innvendig bare av tanken – da kan du vurdere en liten timeout. Send eventuelle andre i husstanden ut på et eller annet julete oppdrag, trekk deg tilbake til en stille krok, og finn fram en av disse bøkene.


Koke bjørn

(Mikael Niemi, 2019)

Denne boka passer i romjula foran peisen, for det er utrolig kaldt der oppe nord i Finland, og den kulda får du med deg på så mange vis. En tykk roman med mange sanseinntrykk. Et helteepos uten happy end. Men kabalen blir løst og alle løse tråder oppklart.

Likte du Rosens navn av Umberto Eco? Da vil du også like denne, her finner du religion, undertrykkelse, krim og kulturkonflikter. Vi møter også en revolusjonær vekkelsesprest med det kjente navnet Læstadius, som prøver å oppklare kriminalgåten. Men helten i historien er ikke Læstadius.

Anbefalt av Anne Kristin Undlien


Samlede verker

(Lydia Sandgren, 2021)

Jeg vil anbefale Samlede verker av Lydia Sandgren, det er den beste boken jeg har lest i år.

Vi møter den vellykkede forleggeren Martin Berg som ser tilbake på tiden fra oppveksten i Gøteborg på 1980-tallet, til han i dag står midt i en brutal livskrise. Gjennom ham blir vi kjent med gymnasvennen Gustav som blir en berømt kunstner og Cecilia som Martin gifter seg og får to barn med.

Dette er forfatterens debutroman og er fantastisk godt skrevet, den har et rikt språk og gode personskildringer.

Anbefalt av Margrete Loland


Å telle duer

(Marie-Sabine Roger, 2010)

Dette er en varm og fin fortelling om et spesielt vennskap på tvers av generasjoner.

De to hovedpersonene, en mann på 45 og ei dame på 86, møtes i parken der de begge pleier å sitte og telle duer. De blir gode venner og den gamle damen begynner å lese høyt for denne mannen som aldri før har forstått hvor mye glede bøker kan gi!

Anbefalt av Else Marie Nesse


Akkurat passe

(Jostein Gaarder, 2018)

En rørende historie om hvordan livet kan være, på godt og vondt, og tankevekkende analyser av samspillet mellom mennesker.

Anbefalt av Helge Dyrholm

Kvar dag skal vi vere så modige

(Brynjulf Jung Tjønn, 2021)

Jeg har lyst til slå et slag for Brynjulf Jung Tjønns Kvar dag skal vi vere så modige.  Romanen er kort med en langsom rytme. Den vekker medfølelse i leseren, og historien tar flere uventede vendinger. 

Anbefalt av Hege Pedersen Udjus

Illvilje

(Jørn Lier Horst, 2019)

Fordi krim er aldri feil! Og selv om det er en Wisting-roman, som kanskje gjør den noe forutsigbar, er det en spennende og engasjerende bok som likevel ikke krever for dypt engasjement av leseren.

Anbefalt av Kristin Pedersen


Sivilisasjoner

(Laurent Binet, 2020)

Prisbelønt hva hvis-roman som tar utgangspunkt i at inkaene koloniserer Europa på 1500-tallet, ikke omvendt.

Tankevekkende, lærerik og med et drivende språk!

Anbefalt av Tore Aune Fjellstad

Villrosene

(Martha Hall Kelly, 2020)

En sjarmerende historisk roman om vennskap og kjærlighet.

Anbefalt av Kristin Pedersen

Den trettende fortellingen

(Diane Setterfield, 2007)

En aldrende forfatter ønsker å fortelle sannheten om sitt liv og tar kontakt med en yngre for at hun skal skrive hennes biografi.

En spennende fortelling om familiehemmeligheter, forbudt kjærlighet, dramatisk død og om bøkenes magi.

Anbefalt av Else Marie Nesse