I dag, 3. november, blir vinneren av årets Man Booker-pris offentliggjort.

Man Booker regnes gjerne som den største litteraturprisen i den engelsktalende del av verden. Prisen har blitt delt ut siden 1969, og het opprinnelig bare Bookerprisen. Siden 2002 har prisen blitt sponset av investeringsselskapet Man Group plc., derav det nåværende navnet.

Tidligere vinnere av prisen inkluderer navn som Nadine Gordimer, Salman Rushdie, William Golding, V.S.Naipaul, Iris Murdoch, Margaret Atwood, for å nevne noen. I fjor gikk prisen til Douglas Stuart for oppvekstromanen Shuggie Bain. Men hvem får prisen i år?


Det er seks nominerte på årets liste, her presentert i alfabetisk rekkefølge. Alle er tilgjengelig på engelsk, noen av disse kommer nok også i norsk oversettelse etter hvert:

A Passage North

Anuk Arudpragasam (Sri Lanka)

Vi følger Krishan, som reiser nordover fra Sri Lankas hovedstad Colombo, for å delta på en begravelse. Mens han reiser gjennom områder herjet av over 30 års borgerkrig, reiser han samtidig inn i sin egen fortid, tilbake til det livet og lengslene han forlot da han flyttet til hovedstaden for mange år siden.

Arudpragasam sier selv at han skriver som en reaksjon på borgerkrigen i hjemlandet, og at han ønsker å undersøke de psykologiske konsekvensene og ettervirkningene krigen har på enkeltindivider.

Finn boka i Bibliofil

The Promise

Damon Galgut (Sør-Afrika)

Mange tiår har gått siden tjenestepiken Salome ble lovet at hun skulle få sin egen jordflekk og sitt eget hus. Hun har blitt gammel, og nå er hun død, fortsatt uten at dette løftet noen gang ble innfridd. Den hvite familien som eier gården hun har jobbet på hele livet, en familie som ironisk nok bærer navnet Swart, samles nå til begravelsen.

Boka hopper mellom ulike synsvinkler gjennom flere tiår, og vi kommer under huden på en dypt dysfunksjonell familie hvor den yngre generasjonen har vanskeligheter med å se gjennom fingrene med forfedrenes synder. I det ufullførte løftet til Salome er det vanskelig å ikke se paralleller til Sør-Afrikas historie i den samme perioden: Damon Galgut gjør på mange måter opp status for løftet om “Regnbuenasjonen” etter apartheids fall.

Finn boka i Bibliofil

No one is talking about this

Patricia Lockwood (USA)

En influenser reiser rundt i verden for å treffe sine fans, desillusjonert og overveldet av internetts makt over hennes – og våre – liv. To tekstmeldinger fra hennes mor popper til slutt bobla hennes, idet hun må ned til bakken igjen og hanskes med en familietragedie. Boka er med dette dramatisk delt i to, hvor første del forteller om et liv tilbrakt nesten utelukkende online, og andre del forteller om en familie i sorg. Det er først og fremst andre del som har fått kritikerne til å skamrose Lockwoods bok.

Patricia Lockwood har skrevet en dypt aktuell bok, som dykker ned i noen av de sentrale temaene i det moderne samfunnet. Boka er både en hyllest til og en advarsel om den evige skjermscrollinga vår, og en undersøkelse av hvor kjærlighet, språk og menneskelig kontakt er på vei i en digital verden.

Finn boka i Bibliofil

The Fortune Men

Nadifa Mohamed (Somalia/UK)

Mahmood Mattan var en småkriminell somalisk sjømann som i 1952 ble hengt i Cardiff for drapet på butikkeieren Lily Volpert. Dommen falt hovedsaklig basert på en identifikasjon fra et upålitelig enkeltvitne. Saken har blitt beryktet i ettertid, og den engelske gjenopptakelseskommisjonen omgjorde dommen i 1998.

Nadifa Mohamed har skrevet fortellinga om et opprørende justismord fra virkeligheten. Sannheten var ikke nok til å redde en mann som aktoratet beskrev som “halvveis naturbarn” og “semi-sivilisert villmann”.

Finn boka i Bibliofil

Bewilderment

Richard Powers (USA)

Theo Byrne er en astrobiolog som leter etter liv i kosmos. Samtidig er han en enkemann som har hendene fulle med sin ni år gamle sønn Robin. Niåringen er en varm, snill gutt som bruker endeløse timer på å tegne utrydningstruede dyr, og som har planer for å redde planeten. Men han er også en plaget gutt som strever voldsomt på skolen, og som nå står i fare for å bli utvist etter å ha knust ansiktet til en klassekamerat med en metalltermos. Theo må finne en måte å hjelpe sønnen sin uten å måtte ty til psykofarmaka.

Den Pulitzerprisvinnende forfatteren Richard Powers har med dette skrevet et sterk far-sønn-portrett. Samtidig stiller Powers det jordnære og aktuelle spørsmålet: Hvordan kan vi fortelle våre barn sannheten om den miserable tilstanden til planeten vi bebor?

Finn boka i Bibliofil

Great Circle

Maggie Shipstead (USA)

Shipstead skriver en fortelling om en fryktløs kvinnelig flypionér, Marian Graves, som forsvinner sporløst i 1950 i et forsøk på å fly jorda rundt. Hun skriver også om Hadley Baxter, en skandalepreget hollywoodskuespiller, som skal spille Marian Graves i en film – en rolle som skal lede henne til løsninga på mysteriet om hennes forsvinning.

Maggie Shipstead har fått mye positiv omtale om denne boka, både på grunn av ambisjonsnivået i en fortelling som hopper fra Montana til Alaska til New Zealand til London til Los Angeles, men også på grunn av sin fremstilling av to sterke kvinners kamp for å realisere seg selv i hver sin tid.

Finn boka i Bibliofil