Har du egentlig lyst til å sette deg ned med ei bok du lenge har tenkt å lese, men så får du ikke gjort det? Klarer du ikke å velge mellom bøkene og kommer ikke i gang? Eller gjør du som mange av oss, og blir sittende på mobilen i stedet?

Jeg har lest om, og snakket med, mange som sier at de ikke får lest så mye som de gjorde før. De vil gjerne lese, men får bare ikke gjort det. Noen har byttet bøkene ut med tv-serien, noen får ikke lest skjønnlitteratur, bare faglitteratur i forbindelse med jobb. Andre kommer aldri skikkelig inn i ei bok, det går for lang tid mellom hver gang boka tas opp.

Lister eller leseutfordringer kan hjelpe deg på vei!

På Kristiansand folkebibliotek har vi hvert år to faste innslag du kan bruke som lese-mål. Leseutfordringa #jordarundt2021 gir deg et nytt land eller som i år, en ny by, du kan lese ei bok fra hver måned. Biblioteket setter sammen et utvalget av bøker og du velger boka. “12 måneder, 12 byer, 12 bøker”.

I mai måned kan du ta en litterær reise til storbyen Istanbul. Kanskje du endelig får lest ei bok du lenge hadde tenkt av den tyrkiske forfatteren Orhan Pamuk? Eller en klassiker du aldri har hørt om før? I juni tar vi den litterære turen til Buenos Aires, Jorge Luis Borges’ hjemby, og så reiser vi videre i månedene som kommer. Det finnes alltid noen utenlandske bøker og forfattere å oppdage!

Et annet fast innslag på Kristiansand folkebibliotek er Klassikerklubben. Åtte ganger i året arrangerer vi en lesesirkel hvor vi inviterer en norsk forfatter til å velge seg ut en litterær klassiker, og så møtes vi og diskuterer boka i fellesskap.

I år har Klassikerklubben ikke møttes fysisk på grunn av pandemien. Isteden har vi spilt inn fire podkaster, om kunstneren Frida Kahlo, Kirsebærhaven av Anton Tsjekhov, Frankenstein av Mary Shelley og To the lighthouse av Virginia Woolf.

Når programmet for hvert semester foreligger, har du ei leseliste med fire klassikere. Alt kan høres i ettertid på vår egen podkastkanal.

Har du verken lyst til å lese klassikere eller utenlandske bøker? Lag din egen leseutfordring eller liste, spør oss om tips eller fortsett bare å lese på den gode, gamle innfallsmetoden.