Tsjekkias hovedstad klinger av Kafka, øl, krig og Kundera. En litterær reise til Praha kan inneholde alt fra en kneipe til kneipe-opplevelse eller en dypt filosofisk og uforståelig hendelse som Gregor Samsas forvandling til en bille.

Praha er en eldgammel by. På grunn av sin beliggenhet har byen vært et naturlig knutepunkt siden middelalderen. Arkitekturen er barokk, ispedd noen moderne bygninger her og der. På 90-tallet var byen populær blant unge mennesker, europeere og amerikanere. Kanskje hadde de forelsket seg i Milan Kundera (f. 1929) og sett filmatiseringa av Tilværelsens uutholdelige letthet fra 1988? Scenen hvor Juliette Binoche tilfeldigvis fotograferer de russiske tanksene som ruller inn i Prahas gater, er uforglemmelig. Milan Kundera har siden blitt fransk, og byttet morsmål, men hans bestselgende roman om den ekstremt flørtete og utro kirurgen Tomas, hans kjæreste, fotografen Tereza, og oppstanden i Praha i 1968, er uløselig knyttet til byen.

En annen forfatter som er uløselig knyttet til Praha, er Franz Kafka (1883-1924). Han tilhørte en tyskspråklig, jødisk minoritet i byen, og er derfor også kjent som en av verdens største tyskspråklige forfattere. Kafka bodde og arbeidet i Praha som jurist. Han skrev på fritiden, som han hadde lite av, og forfatterskapet hans er ikke altfor omfattende. De mest kjente romanen er Prosessen (1925) og Slottet (1926), samt den korte fortellinga Forvandlingen (1915). Både Prosessen og Slottet ble publisert etter Kafkas død, og er noen av de mest fortolkede og omdiskuterte moderne romanene. Kafkas gåtefulle og smertefulle, men også til dels humoristiske univers, blir man aldri ferdig med.

Praha er også kjent som åstedet for den mest kjente skapelsen av en golem, en figur av leire som kan bli levende om man sier de riktige ordene. Etter jødisk mystisk tradisjon, skapte rabbineren Judah Löw en golem som beskyttelse mot angrep på jødene, men leirfiguren ble etter hvert så mektig at Löw ville uskadeliggjøre den. Det endte etter legenden med at den forsteinede leiren falt over rabbineren og han døde. Golemen har inspirert flere litterære skikkelser hvorav den mest kjente er monsteret i Mary Shelleys Frankenstein.

Finn bøker om Praha i Bibliofil