Før masseturismens tid, var reiser til Venezia forbeholdt de rike europeerne og amerikanerne. Venezia er et yndet reisemål i mange av de store romanene fra begynnelsen av 1900-tallet. Den dødssyke amerikaneren Milly Theale drar til sitt palazzo i Henry James’ roman The Wings of the dove (1902), etterfulgt av de to britiske lykkejegerne Kate Croy og Merton Densher. Lord Marchmain, faren til Sebastian Flyte i Brideshead Revisited (1945), reiser til Venezia med sin elskerinne. Og ikke minst kjenner vi til feriedestinasjonen Lido, øya med den lange stranden like utenfor Venezia by, hvor handlingen i Thomas Manns berømte langnovelle, Døden i Venezia (1912), utspiller seg.

Som kulisse i utallige filmer er Venezia velkjent for de aller fleste med sine kanaler, palazzoer og gondoler i solnedgang. Det finnes ikke biler i byen og ellers lite som minner om en moderne by. De aller fleste som besøker Venezia i dag, besøker byen som et museum og tilbringer i snitt et døgn der. Du trenger ikke å oppsøke et eneste museum; hele byen er på mange måter et museum spredt utover sine 118 små øyer. Et perfekt sted å legge handlingen i en roman og selvsagt også på film.

Venezia har også vært åsted for pandemier tidligere. I Døden i Venezia er det jo nettopp en kolera-pandemi som står for døden i tittelen på Manns novelle. Den spesielle pestmasken som legene i middelalderen brukte, er i dag kjent for oss først og fremst som en karnevalsmaske fra Venezia. Den har form av et langt nebb som skulle beskytte legene mot vond lukt, som var det man trodde smittet på den tiden. Nebbet ble fylt med krydder og andre velduftende ting som skulle forhindre lukten i å nå legens nese. Den tidligste beskrivelsen av karneval stammer for øvrig også fra Venezia, og maskeradeball og opptog er et kjent motiv fra byen.

  • Kjente menn fra Venezia: oppdageren Marco Polo, kunstneren Tintoretto og komponisten Vivaldi.
  • Det kanskje mest kjente litterære verket: Kjøpmannen i Venedig (1596) av Shakespeare.

Finn flere bøker om Venezia i Bibliofil