Varm melk

Halvt engelske, halvt greske Sofia er på ferie med sin mor, Rose, til Spania. Det er noe galt med beina til Rose, og hun tar med seg sin datter til doktor Gomez som har sin egen alternative klinikk på den spanske solkysten. Sør-afrikanske / jødiske / engelske Deborah Levy ble kortlista til Booker-prisen for denne romanen, som borrer i et mor-datter-forhold av det mer dysfunksjonelle slaget. Hva er egentlig galt med beina til Rose? Og hvorfor er Sofia fanget i en uavklart situasjon i sitt eget liv? Levy skriver så intenst og utforskende og åpent at man straks vil lese mer. Romanen kom ut i 2016 i Storbritannia, og på norsk i 2017. Dette var den første oversettelsen av Levy til norsk.

Svømme hjem

I 2019 ble denne romanen av Levy oversatt til norsk, som opprinnelig kom ut i 2011 i Storbritannia og ble kortlista til Booker-prisen. Romanen handler om den vel ansette poeten Joe Jacobs som reiser på ferie til den franske rivieraen med kone og en datter seint i tenårene, og et vennepar som følger med. Midt i ferieidyllen dukker imidlertid en fanatisk fan opp. Kitty Finch har lest alle diktene til Jacobs og vil at han skal lese hennes. Hun vil gjerne også ha Jacobs, og selv om han skjønner at han lever farlig, klarer ikke Jacobs å motstå Finch. Romanen er full av mørk humor, vill og farlig, akkurat som Joe Jacobs liv på kanten. Det styrer mot undergangen, og Levy er en suggererende stemme å følge inn til de innerste smertepunkter i tilværelsen.

The Cost of Living

Levy er en av mange forfattere som har skrevet selvbiografiske, essay-lignende memoarbøker de siste årene. Rachel Cusk har gjort det, Annie Ernaux har nettopp blitt oversatt til norsk med stor suksess og mange har kanskje allerede lest ei bok som Hjem til Reims av Didier Eribon. Levy er altså ikke original i dette prosjektet, som startet med en utfordring om å skrive en respons til George Orwells essay fra 1946: “Why I write”. Det ble den første boka i en planlagt trilogi med “living memoirs”, Things I don’t want to know (2013). Her forteller Levy om sin barndom og oppvekst med sør-afrikanske foreldre, apartheid, sin jødiske bakgrunn og emigrasjon til Storbritannia. I The Cost of Living (2018) møter vi Levy, passert femti og skilt med to tenåringsdøtre. Hun må flytte ut fra det store, varme familiehjemmet hun og ektemannen har delt, og inn i en liten leilighet i ei blokk, uten særlig mye luksus. Hvordan skal det nye livet bli? Og hvordan er det kvinner fungerer i en familie? Hvor skal Levy skrive bøkene sine nå? Heldigvis blir hun ikke stoppet av livets utfordringer, låner et lite hageskjul av en gammel enke etter en poet og setter seg ned for å fortsette på sin reise i sitt eget liv. Det har blitt en sannhetssøkende og ned til beinet-fortelling om hvem man egentlig er når alt man trodde man var, forsvinner og blir borte, og man må finne seg selv opp på nytt. (Siste og avsluttende bind i Levys trilogi heter Real Estate og skal etter planen komme ut i 2021.)

Finn Deborah Levys bøker i Bibliofil