Vi som jobber på biblioteket får mange spørsmål i løpet av en dag. En stadig tilbakevendende klassiker er dette hjertesukket: «Jeg klarer ikke å finne noe å lese! Har du ei god bok til meg?».

Problemstillinga kan nok mange kjenne seg igjen i: du har for mye å velge mellom, og ender med ikke å klare å velge noen ting. Hvis du noen gang har gått lei av å lete fram noe å se på Netflix og heller endt med å se en film på TVen som du har sett før (som i tillegg også er rimelig dårlig), så skjønner du hva jeg mener.

Noe som faktisk hjelper deg til å gjøre et valg, er – pussig nok – å innskrenke valgfriheten. Her på bibba har vi nå i flere år prøvd å hjelpe deg fram til den riktige boka ved å velge ut et nytt tema for hver måned. Håpet er at du skal bli tvunget til å plukke opp bøker du kanskje ikke ellers hadde lest.

Vi hadde #lesmeg2019, med 12 vilt forskjellige kategorier som var mer eller mindre tidsrelevante, og da koronapandemien traff oss i fjor vår var vi alt i gang med #jordarundt2020, hvor vi utfordret deg til å lese ei bok fra 12 ulike land i løpet av året. 2021 er fortsatt påvirket av reiserestriksjoner og sosial avstand, men så lenge vi ikke kan reise til eksotiske steder rundt på planeten vår, kan vi i det minste lese om dem og drømme oss bort.

Utfordringa vår til deg med #jordarundt2021 er ganske enkel: vi har valgt ut 12 kjente byer rundt om i verden. Du skal lese ei bok hvor handlinga foregår i den utvalgte byen. Dette betyr ikke at du forplikter deg til noe som helst – du må ikke følge alle 12 månedene slavisk. Se på det som en sightseeing-buss: du kan hoppe av og på igjen når du vil. Hovedsaken er dette: hvis du strever med å finne noe å lese, bli med på reisen!